Ahoj, ja mám s Cyprichromismi veľmi podobný problém, ktorý ale začal prakticky ihneď po nasadení do akvárka týždeň dozadu - boli najviac nesmelé spomedzi ostatných (ďalší parťáci boli Compressiceps, Enantiopus, Julidochromis, Ocellatus). Hneď od začiatku boli utiahnuté, smutné, tmavé, stiahnuté .... proste stres. Ako krmivo som dával mrazené cyklopy + sem tam pomelený SeraSan. Vždy pri kŕmení to vypadalo, že všetky ryby super jedia (a aj tak bolo - ale všetky okrem Leptosomiek). A na tretí deň začali cca 2-3 hlava dolu, úplne bezvládne plávať a len sem tam sa zatrepali a zas "vypli". Spravil som video a poslal Fuljerovcov, že čo robím zle a hneď mi povedali, že sú total vychudnuté a isto nič nejedia. Tak som veľmi pozorne kukal pri jedení a naozaj, vôbec nič nejedli - ak aj niečo, tak to vypluli. Hneď som si šiel vypýtať živé artémie a aj kúpil mrazené artémie, mrazené červené maličké cyklopy, rozomlel som na prach aj SeraSan, dokonca aj žĺtko skúsil uvarené (to nešlo vôbec) a doslova ich učil jesť = v rohu, kde boli utiahnuté som im to presne nad ne hádzal, púšťal, zatiaľ kým som ostatným rybám dával jesť ich obľúbené cyklopy alebo Serasan.
Momentálne sa situácia stabilizovala tak, že mi z 20 Cypráčov zostalo 7 , ktoré sa proste rozhodli žiť a prekonať stres (aj keď tiež vypadali dosť zle - vychudnuto) a už pekne postupne jedia a mrazené artémie, aj keď im robím už aj živé . aj tak sú asi to najlepšie, čo môžem rybkám dopriať. Týmto siedmym statočným už verím, pekne plávajú, už aj sa vyfarbujú - na malých školákov puberťákov až prekvapivo skoro - a jedia s ostatnými.
Ak by si si chcel porovnať, či Tvoje problémové rybky vypadali podobne, mám aj tie videá s nimi, môžem Ti poslať pre porovnanie.
Môj záver je ale taký (zatiaľ a dúfam, že sa nebude meniť), že tie "pošlé" Leptosomy to zabalili, lebo chceli, proste plávali medzi potravou a nechceli, týchto 7 malo tú istú situáciu, ale rozhodli sa žiť.
Želám veľa šťastia a hlavne zdravia a daj vedieť ako sa darí !