od nhkg » 18 Máj 2017, 19:30
Saty, napíšu ti to sem. Nepřišel jsem na to, jak do zprávy přidat fotky a třeba to bude zajímat i někoho jiného.
Můj externí skleněný filtr s hladinou v úrovni hladiny v akváriu. 2. verze, původní byl úplně šatně navržený a i tento není úplně podle mých představ.
A přívod jen 2x učko svařené z vodovodní trubky.
1. Komora: Sání, dole se usazuje kal a je zde umístěno topení
2. Komora: a - filtrační vata, měním každý týden, b samostaný molitan, občas properu, 2c zbytek molitanu
3. komora: a - molitan v kuse po vrch přepážky, b - molitan nakrájený na kostičky
4. komora: molitan nakrájený na kostičky, je zde zavedeno na dno vzduchování, protože nemám čeřící přepážky
5. komora: a molitan, b 7,5 litru Ehfi substrát pro, c molitan
6. komora: čerpadlo (450l/h) + litr rašelinového granulátu v pytlíku
B Výstup z filtru - zahradní hadice
Při údržbě vyndám obě učka na sání z akvária a hadici z filtru přehodím z akvária do první komory. Díky tomu si filtr v sobě točí vodu a je nezávislý na hladině vody v akváriu. Vatu měním každý týden a při tom odkalím pod vatou a v 1. komoře.
Přívodní trubky nemají odvzdušnění. Takže je ponořím do akvária tak, aby se z nich dostal vzduch. Pak ucpu jeden konec (palcem nebo korkovým špuntem) a ten ucpaný konec přemístím do první komory filtru tak, aby se ten neucpaný nedostal nad hladinu.
Pokud to nechceš řešit jako já, nebo budeš mít to potrubí složitější, můžeš si v nejvyšším bodě navrtat dírku, do ní zatěsnit vzduchovací hadičku. Pak se trubka nasadí jen shora, pusou se vysaje pomocí vzduchovací hadičky všechen vzduch z trubky a pak se vzduchovací hadička utěsní škrtítkem na vzduchovací hadičky.
V případě výpadku proudu se nestane vůbec nic. Hladiny jsou víceméně ve stejné úrovni, tak se jenom dorovnají na 100% a po obnovení přívodu se zase rozjede čerpací hlava a filtr jede dál.
Když se ucpe přívodní trubka, vyčerpe čerpadlo z poslední komory všechnu vodu spolu s vodou. která je nad přepážkami. Měl by jsi na to mít rezervu v akváriu. ALe mám 2 trubky a ještě se mi nestalo, že by se ucpaly obě. Moje čerpadlo se nezničí chodem naprázdno. Mám to vícekrát ověřeno při údržbě, kdy jsem vyndal to sání a zapomněl přehodit hadici. Pak se poslední komora odčerpala do akvária a čerpadlo jelo na sucho. Míval jsem tam topítko a to při tom vždy prasklo.
Čeřící přepážku bych si zase udělal, ale jen jednu. Je dobrá na umístění vzduchování, i když teď jsem musel použít vývod vzduchu pro filtr na něco jiného a nemám v něm vzduchování.
Pásky skla na boku a tím, že voda bude procházet molitanem bočně je dobré řešení. Taky o něm uvažuju do budoucí verze 3 mého filtru. Ale předposlední komoru bych udělal stejně jako mám teď. Poslední komora musí mít přívod vody z hora přes přepážku, jinak se ti při ucpání sání dostane do akvária voda z celého filtru. A taky bych rád někam dal keramiku. Na tu jen pásky skla po bocích nestačí. Taky je otázkou, jak řešit sání, nedáš tam takto vatu.
- Prílohy
-
- Viz popis
-
- Trubka na sání
-