od paloi » 13 Feb 2017, 16:57
Pár postrehov zo života sieboldii, po osobnej skúsenosti:
Rastú neskutočne pomaly. Cincelichthys pearsei, dovezené v rovnaký deň a rovnakej veľkosti, majú po roku asi dvojnásobnú veľkosť. Menšie Petenia splendida red ich tiež už prerástli. Drzé sú však neskutočne (samozrejme, v rámci mojej kľudne osádky). Postavia sa rybe aj 3-násobne väčšej. Niekedy dokonca vo dvojici, ako som si párkrát všimol. Je to až smiešne, ako sa dve malé ryby jedujú a zastrašujú jednu veľkú. Rešpekt majú akurát pred 30 cm Peteniami a melanurusom.
Na nete sa píše, že preferujú rastlinnú potravu. Ale kdeže! Mám asi odchov navyknutý na mäso. Ovsené alebo pšeničné vločky si dajú, ale netrhajú sa za tým. Tomu, čo vonia po nejakom živočíchovi, nikdy nepohrdnú.
Problém s čistou vodou. Pri prvej uhynutej rybe som myslel, že ju ostatné dobili. Mala rozpáraný bok. Ale keď sa nad tým spätne zamyslím, asi to nebola bitka. A ak bola, tak rana prepukla do infekcie. Na rybe bola hlboká červená rana a okolo biele chumáče. Už sa mi to niekoľkokrát zopakovalo, keď som sa 3 týždne nedostal k čisteniu akvária. Vtedy zabral Baktopur Direct. Žiadne iné ryby to nemajú. Ani nemali. Jedine Caquetaia spectabilis mala také chumáče, ale tá to mala vždy len na papuli. Kto choval niekedy spectabilis, mohol sa s tým stretnúť.
Vnútrodruhová agresivita. To áno, toto je správanie ako z učebnice. Vždy si vyhliadnu jednu, do ktorej všetky ostatné dorážajú. Našťastie sa ten "obetný baránok" strieda, keďže 4 menšie ryby sú v rovnakej veľkosti. Najväčší kus (aktuálne asi 11-12 cm) sa do bitiek nezapája. Keď boli ryby spolu, vyfarbil sa jeden kus, predpokladám, že to bol samec, asi alfa (najväčšiu mám asi samicu). Keď som oddelil tieto dva kusy, tak sa k sebe celkom mali. Žiadne bitky medzi sebou, často plávali popri sebe. V druhej časti sa vtedy vyfarbila iná ryba (predpokladám, že tiež samec, možno beta). Niekedy koncom roka som zrušil predelovaciu sieťku a ryby som spojil dohromady. Beta samec vybledol a vyzerá ako všetky ostatné ryby. Alfa samec ďalej žiari.