Keďže, ak pôjde všetko OK, v pondelok už by mali k nám priplávať prví Afričania (asi nenasadím všetky rybky naraz, ale to rozdelím aspoň na dve polovice), dnes cca 48 hod vopred som spravil v zabiehanom akváriu veľké upratovanie:
- vymenená skoro polovica vody (cca 45%), dopĺňaný AquaSafe podľa doporučenia. Tu som ale nesprávne odhadol relatívne rýchly pokles teploty vody pri tak veľkom úbere objemu a teplota klesla z 24,6 na (najmenej 21,7). Ešteže tam nemám cichlidy, nabudúce musím na to dať pozor. Zapríčinené to ale bolo aj nezvykle dlhou dobou výmeny, lebo ja ... som pri kontrole dotiahnutia hadíc (v tomto prípade od UV lampy) omylom zatočil na druhú stranu a hadica vyletela vytiekli cca 2-3 litre vody (zástrčky okolo + filter atď.), takže som musel rýchlo odpojiť el.zástrčku, komplet vyutierať, podoťahovať, vysušiť fénom, ešte asi 10krát sa uistiť, že je to naozaj dotiahnuté a zmeniť uloženie UV lampy, ktoré nebolo najvhodnejšie - no robota na 2 hodiny ale aspoň viem, že to mám teraz v poriadku a rozhodol som sa, že ešte dokúpim pre istotu aj hadicové spony, každé pripojenie poistím a nebudem sa spoliehať len na originál prípojky.
- Cryptocorine sa rozpadali listy, tak som ju komplet vyhodil, lebo rozpadávajúce listy (rôzne špinili vodu a rozkladali by sa). Pre Leptossomy chcem ale kúpiť novú, overenú XL (táto bola súce darovaná, ale už od začiatku nevypadala 100%) veľkú Cryptošku - v pondelok ju asi poriešim spolu s rybkami.
- Anubiasy sú pekné, dva aj vyhnali nové lístky a 3 z nich som trošku presadil a presunul pri zmene rozloženia, aby sa vytvoril väčší priestor pre Enantyopusy a, ale neubralo sa miesto ostatným rybkám. Uvidíme ako to bude fungovať.
- presunutý ostrovček z Anubiasmi trošku dozadu, aby sa teda vytvorilo viac miesta vpredu miesto pre plavcov. Ďalšie miesto sa dosiahlo presunutím kameňa napravo tiež viac dozadu v kombinácii s miernym posunutím Anubiasu a dodaním jedného "krycieho" kameňa pre zadné sídlisko ocellatov. Na fotkách to tak nevypadá, ale veľmi to pomohlo a zväčšilo priestor a pritom neubralo nič zo sídlisk Ocellatom, skôr sa mi to zdá naopak. Fakt som spokojný, jedine foto vypadá naprd, ale to asi nie je to hlavné
Naviac som zistil, že pod veľkým kameňom sa zospodu po bokoch dali vytvoriť zaujímavé jaskynky, ktoré sú aj pekné a možno budú aj užitočné, prísavníci si ich okamžite obľúbili.
- samozrejmosťou je vyčistenie filtra - pri Biomasteri (keďže akvárko fičí ešte len 2 týždne) to znamená vyčistenie predfiltra, čo je pohodová záležitosť (ak si neodšróbujete hadicu do UV lampy
).
No a v priebehu týždňa mi má ešte doraziť 30 ulitiek, uvidíme, koľko z nich sa bude dať použiť....
Zajtra ešte testnem kvalitu vody a verím, že všetko bude pripravené
Ozaj ešte ohľadom Obr-prísavníkov - zabiehačov, tí sú inak fakt skvelí: zaujímavé je, že po výmene vody sa úplne prestali byť a naháňať, zrazu pekne vedľa seba existujú bez problémov. Tento týždeň som inak o Gibbicepsoch čítal koment od jedného típka z Ameriky, ked sa ho pýtali, ako je s nimi spokojný. Odpovedal "they shit more like they clean" - áno mal pravdu
, ale aj tak sú skvelí!