Miroslav S. píše:Ahojte,
Chovám Cichlidy už nejaký ten rok konkrétne Tropheusy.
Už ako deťa ma fascinovali väčšie druhy cichlíd. A tak som sa rozhodol že je čas na zmenu.
Neodolal som a z obchodu u nás som si doniesol domov 4ks Andinoacara pulcher a 6ks Thorichthys meeki. Dnes mi majú ešte doraziť ešte 4ks Astronotus Ocellatus a 4ks Cichlasoma salvini.
Viem je to pomiešaná severná, stredná a južná Amerika ale mám to pre radosť a verím že nie som jediný.
Všetky sú veľké cca 6cm keďže mi záleží na tom (myslím že je to dôležité) aby si na seba zvykli a rástli spolu. Preto som si kúpil takýchto prckov.
To len tak na okraj a vysvetlenie prečo som založil túto tému.
No ale k veci
Päť rokov mi v akvárku plávali Tropheusy, jasné že som im doprial mrazenú potravu ako cyklopy a artémiu.
Iné som radšej neriskoval vzhľadom na ich tráviaci systém a náchylnosť na bloat.
Čítal som o kŕmení Amerických veľkých cichlíd dážďovkami, múčnymi červami a aj hmyzom napr. cvrčkami. Tak a dostal som sa konečne k veci.
Potrebujem poradiť kde zohnať živé dážďovky, je mi jasné že môžem po daždi večer behať po sídlisku s baterkou a zbierať "červíky" ako som čítal niekde na nete. Myslím že túto možnosť vzhladom na svoj vek a pohodlnosť radšej vynechám. Zistil som tiež že sú rôzne druhy a za rôzne ceny. Taktiež by som vám bol vďačný za tip ako ich pred skrmovaním čistiť a či ich je potom poprípade vhodné mraziť na horšie časy.
Ďalšia vec ktorá ma zaujíma sú živé múčne červy, aké s ich skrmovaním máte skúsenosti a či sú vobec vhodné pre akvarijné ryby a v neposlednej rade bezpečné zo zdravotného hľadiska (nerád by som si totiž zavliekol do akva nejaké choroby)
No a na záver by ma zaujímal hmyz, napr. cvrčky zrejme sa budú dať ľahko zohnať v akvaristických predajniach ale je tu to ALE - o Ocellátusoch som sa dozvedel že sa im môže spestrovať strava hmyzom. Sú podľa vás naozaj vhodné ako potrava pre ne ? Zachytil som tiež že sa dajú kúpiť aj sušené, sú tiež vhodné v takomto stave pre ryby?
A aké druhy potravy pre moje ryby samozrejme okrem granulovanej ktorú tiež skrmujem (Hikari,Tropical,Dainichi) by ste mi doporučili?
Za rady a skúsenosti vám budem naozaj veľmi vďačný a verím že nie len ja