Názov nádrže: Malá JA (jižní amerika)
Založenie nádrže: 16.9.2020
Biotop nádrže: Jižní Amerika
Rozmery nádrže (d x v x h): 100x50x50
Hrúbka skla: 10mm
Objem nádrže : 250l
Dekorácia v nádrži: kameny a kořeny, 25kg pískové filtrace 0,6-1,2mm, 8kg křemičitého písku 0,5mm
Filtrácia nádrže: JBL e1502 (předfiltr - molitan, 4. koš - zatím vata (rašelina - tu možná časem přendám do korpusu na filtry vody, dříve jsem jej používal jako reaktor CO2), 3. koš - eheim substrat, 2. koš - eheim substrat, 1. koš - eheim mech) filtr jede už několik let, takže dobře zaběhnutý
Osvetlenie nádrže: TWINSTAR light 900S - jede na 30% zavěšen 20cm nad akvariem (možná bude na prodej), kontrolér TC420 11:30-22:00 (z toho 30 min rozednívání a 1h zhasínání)
Ohrievanie nádrže: Jager 100W na 27st.
Stojan pod nádržou: Skříňka z dvojitého lamina
Kryt nádrže: krycí skla
Rastliny v nádrži: microsoria, anubiasy, cryptokoryny
Ryby v nádrži: obsazení se postupem času nejspíš lehce změní, zejména zredukuje
Neonka červená (Paracheirodon axelrodi) - 25ks z předchozího akva
Razbora Espeho (Trigonostigma espei) - 1ks - veterán z předchozích akvárií na dožití (do JA se nehodí )
Krunýřovec jednopruhý (Otocinclus affinis) - 1ks - taktéž poslední mohykán z předchozích nádrží
Krunýřovec sp. L213 (Ancistrus sp. L213) - 5ks
Perleťovka sp. Tapajos (Geophagus sp. 'Tapajos Red Head') - 13ks - tvoří krásné hejno, ale jak budou růst, bude třeba jejich počet redukovat
Kŕmenie rýb: mražená koretra a artemie
suchá krmiva: Dajana spirulina a chlorella flakes; Tetra wafer mix; TetraRubin; Tropical krill gran; Hikari micro pellets;
Hikari sinking cichlid gold; Sera granugreen; Sera discus granulat;
Lyofilizovane: Dajana daphnia; PRODAC bloodworms chiromus; Sera FD Artemia shrimps
Výmena vody: každých 10-14 dnů odkalení a výměna cca 80l vody, mícham si z RO - přidávám Seachem American cichlid salt
Poznámka k nádrži: vždycky mě lákal blackwater a ryby amazonky (i skaláry, jako ostatně skoro každýho ), ale měl jsem vždy moc malá akvária a bavilo mě hrát si s rostlinkami.
Když jsem přemýšlel nad novým layoutem rostlinného akvária, napadla mě myšlenka ... a od té to bylo už jen kousek k realizaci.
Využil jsem stávající skříňku akva která má půdorys 100x50 a v rámci možností si nechal slepit ve Sklorexu větší akva. Ono je to sice jen 10cm tady a 5 cm tam, ale v konečným důsledku je to skoro 30% na objemu vody.
Ano, vím že na pořádnou jižní ameriku a ryby co bych rád je to pořád málo, ale už se otevírají nějaké možnosti a k rostlinkám se dá vrátit vždycky.
Vždycky se mě líbili geophágové, takže jsem k neonkám z předchozího akvária jsem chtěl přidat hejno g.taeniopareius a biotodomy, nebo guianacary.
Vzhledem k dostupnosti těchto ryb to zatím dopadlo jinak. Od známého jsem si vzal zbytek jeho odchovu - 13ks geo tapajos red head, s Ondrou jsem předběžně domluven na jeho posledních g.taeniopareius a jak red headi porostou, budu je redukovat.
Než pořádně narostou, snad dojde i na větší akva (moje představa je kolem 450l.)...