Názov nádrže: 1600 Malawi
Založenie nádrže: 15.01.2016
Biotop nádrže: Jazero Malawi
Rozmery nádrže (d x v x h): 2500 x 800 x 800 (mm)
Hrúbka skla: 15 mm
Objem nádrže : 1600 l
Dekorácia v nádrži: piesok Hagen jemný biely frakcia 0,5-08, kamene Sansibar Rock, Large
Filtrácia nádrže: Externý komorový filter plnený hrubým bioakvacitom + voľna komora na prípadne doplnenie fitračnej hmoty. Hrana komory je totožná s voľnou hladinou - v prípade upchania filtra voda preteká ponad komory (nehrozí havarijný stav) filter je vybavený bezpečnostným prepadom zaústeným do kanalizácie. Maximálny výkon čerpadla 12 000 l/h
Osvetlenie nádrže: momentálne vo fáze návrhu
Ohrievanie nádrže: doplním
Stojan pod nádržou: murovaný z pórobetónových tvárnic Ytong 150
Kryt nádrže: momentálne vo fáze návrhu
Rastliny v nádrži: bez rastlín
Ryby v nádrži: Nimbochromis livingstonii - 8ks, Lethrinops albus Kande, Kande Island Wild - 10ks, Aulonocara fire fish Red Dragoon - 10ks, Labidochromis hongi SWEDEN - 20 ks, Metriaclima sp."zebra chilumba" Maison Reef WILD - 20ks, Metriaclima sp. "zebra gold" Kawanga RARE WF - 20ks, Copadichromis geertsi Gome - 10ks, Copadichromis azureus whitehead WF - 10ks, Labeotropheus trewavasae Thumbi West Island - 20 ks
Kŕmenie rýb: doplním
Výmena vody: plánujem doplniť o elektromagneticky ventil, automatická výmena 20l/denne + raz mesačne 1/3 celkového objemu nádrže
Fotogaléria nádrže: vložte do prílohy fotografie k nádrži
Poznámka k nádrži: Nadrž je umiestnená v novostavbe rodinného domu, s nádržou sa rátalo už pri samotnom návrhu vo fáze projektovej dokumentácie. Nádrž bola statický navrhnutá na medzný stav únosnosti v požadovanom pretvorení nula. Ak nie ste stavebný inžinieri stačí povedať, že aj pri maximálnom extrémnom zaťažení navýšenom o bezpečnostné koeficienty sa konštrukcia nikdy nepretvorí - nepohne, nedosadne, nepraskne,... niečo podobne sa rieši napr. pri jadrovom reaktore . (Uvádzam ako vtip)
Konštrukcia podstavca bola zhotovená z pórobetónových tvárnic Ytong hrúbky 150 mm, Povrchová úprava stien bola zhotovená 2x flexi lepidlo, výstužná sklotextilná sieťka 145g Vertex, sadrová stierka – finálna pohľadová vrstva. Vnútorný priestor podstavca som z dôvodu obavy zvýšenej vlhkosti a jej prenikaniu do pórobetónu - potencionálny vznik piesni, ochránil náterovou hydroizoláciou. Steny a podlahu som ochránil jednozložkovou kúpeľňovou hydroizoláciou Den Braven. Podlahu som „zosilnil“ aplikáciou druhej poistnej vrstvy - kaučuková náterová hydroizolácia Koster, ktorú som ochránil gresovou dlažbou s epoxidovou škárovačkou – finálna vrstva.
Do podstavca sú privedené ZTI rozvody, prívod teplej a studenej vody spojené pákovou batériou a odpad. Elektroinštalácia spočíva v inštalácií desiatich zásuviek pochopiteľne s prúdovým chráničom.
Do tejto chvíle som projekt mojej nádrže celkom zvládal no ako začínajúci akvarista som mal veľa nezodpovedaných otázok a z dôvodu mojej nevedomosti umocnenou nedostatkom odbornej literatúry či iného zdroja kvalitných vedomosti som sa dostal na mŕtvy bod.
No ako sa hovorí, božie cesty sú nevyspytateľné a priam až neuveriteľnou zhodou okolnosti som sa nakontaktoval na skvelého človeka a vášnivého akvaristu p. Ing Pavla Mužíka, ktorému patri moje veľké ĎAKUJEM. Dúfam, že sa neurazí za verejne poďakovanie. V rozsiahlych telefonátoch, emailoch mi ochotne a trpezlivo odpovedal na moje otázky, nakontaktoval ma na tú správnu „partiu“ ľudí a môj sen bol na dosah. Je ťažko povedať, kde by som sa dostal nebyť p. Ing. Mužika pravdepodobne by to bolo niekoľko tisícové sklamanie v strede obývačky, aj účasť na tomto portály mi poradil on
Nádrž som prvý krát naplnil vodou 15.01.2016, po zabehnutí 12.02.2016 nasadím várku cichlid
Technické parametre mojej nádrže som uviedol vyššie a ako začiatočník nemám čo viac napísať dúfam, že ma ako nového člena prijmete a Vaše rady mi budú nápomocné pri skvalitňovaní mojej nádrže ako aj mojom odbornom akva raste.