Já ty své vycpal prakticky celé substrátem eheim substrat pro. Z původní zůstala jen keramika, ve spodním koši, do dalšího patra na dno jsem dal jemný bioakvacit jako jistou formu předfiltru aby bordel zbytečně nešel do substrátu, zbytek koše vyplněnej substrátem, stejně jako ten následující, změna přichází ve vrchním koši kdy je od spodu vyplněno substrátem a na vrchu mezi čerpadlem a košem zase vrstva jemného bioakvacitu. Takto uzpůsobený filtr je na pomalou biologickou filtraci, nesmí se do něj hrnout bordel, takže doporučuji na sání filtru nasadit předfiltr který se propírá častěji, ale na to postačí i kuchyňská houbička s vyříznutou dírou.
Čištění probíhá v intervalu 3-4 měsíců => propláchnutí substrátu akvarijní vodou, propláchnutí keramiky, vyprání molitanů
nhkg: Mám oba, jak JBL tak aquanova, jedou mi tu vedle sebe
Objemem filtrační hmoty jsou srovnatelné, výkonem taky, JBL má o něco lepší zpracování ale koše koncipované jinak, takže bych dokonce řekl že se do NCF vejde víc filtračního materiálu, je tam méně prázdného prostoru kudy má být vedena voda. JBL ač je skvělý, není oproti NCF o tolik lepší abych za něj zaplatil 3x víc jak píšeš, můj JBL byl první nákup exteráku, nelituji, ale znovu už bych koupil jen NCF.