Názov nádrže: vyplňte názov nádrže
Založenie nádrže: vyplňte dátum spustenia nádrže leto2019
Rozmery nádrže (d x v x h): 296x90x55 cm
Objem nádrže : 1500l
Ahojte, ozývam sa po dlhom útlme. Nádrže čo som mal som postupne rozpredal (rozrpedávam). Prechádzal som fázou životného obdobia nová frajerka - koniec školy - nová práca - budúca manželka - kúpa domu - čas na vysnívané akvárium. No a ten sa konečne blíži !
Našiel som domček s veľmi vkusne dlhou stenou v spojenej miestnosti kuchyňa-obývačka-jedáleň no a tak som začal plánovať rozmery (aby to aj esteticky sedelo), som do istej miery limitovaný šírkou, tak maximálne rozmery čo mi vyšli (dxš) boli 296x55, výška sa dala potiahnuť aj nad 100 cm, ale to som už nechcel. V konečnom dôsledku z toho vyšiel pekný objem. Veľmi dlho som sa nevedel rozhodnúť, aké ryby tam vlastne budem chovať, ale kdesi hlboko v srdci som vedel, že moje srdce bije pre Amazonku.
Akvárium je vo fáze plánovania, očakávam jeho založenie niekde v lete 2019 (možno skôr dľa času a peňazí). Chcel by som Vás preto veľmi pekne poprosiť o rady, aby som všetky muchy vopred vychytal.
Akvárium bude stáť na klasickom joklovom stojane, vysokom buď 90 alebo 100 cm, čiže celková výška akvária bude do 190 cm. Áno, je mi jasné, že sa narobím, keď budem odkalovať, ale čo už, som ochotný to obetovať pre ten objem.
1....komu dať akva zlepiť ? Ide mi o kvalitu spracovania ale aj o cenu, rád si priplatím, ak to bude stáť za to, ale zybtočne preplácať nechcem.
2.... akvárium bude pohľadové z 3 strán, oplatí sa investovať do optiwhite skla ? aj keď sa mi celková cena zdvihne...rátam tak o 500-600 eur ?
2b.....akú hrúbku skla voliť ? Ja som rozhodnutý pre 15 mm, malo by to byť dostatočné ?
3.... filter, rozhodol som sa pre klasický prepadový (viď nákres na obrázku), s tým, že v prvej komore budú filtračné ponožky, následne molitan, potom pemza, v najväčšej komore bude K1 médium so vzduchovaním, v poslednej návrat + ohrievač ( myslíte že 300W vykúri akva na 27 st. ? izbová teplota je okolo 22 st. v zime, prípadne použiť prietokový ohrievač?), ešte to celé prejde cez 36W UVčku ..... neaké rady, ako to vylepšiť či pomeniť?
Samotný filter bude mať okolo 350l, rátal som, že ak hladina vody v hlavnej nádrži poklesne o 5 cm tj. cca 100l, dole môže byť výška hladiny tak 35 cm tj. cca 200l, ostane ešte 60l rezervy (na..nič? ). Myslíte si, že to bude dostatočné ? (k posádke sa dostanem až nakonci)
4....Svetlo, v akváriu chcem mať rastliny, ale nič náročné, na 2 miestach v kvetináčoch (dekoračných) Valisneria gigantea, neaké microsorka a anubiasy na koreňoch, možno neaký Nymphaea lotus, rozmýšlal som nad 50W led reflektormi a nad tými valisnérkami a doplním to LED pásikmi (všetko studená biela a zopár modrých). Dávali by ste do akva CO2jku ? (mám doma k dispozícii JBL profi set s kontrolerom aj bombou...)
5...Akú silu návratového čerpadla použiť ? ja som mal predstavu okolo 5000l/h
6...Prúdenie v nádrži, na oboch stranách protichodne použijem streamy niečo medzi 5-10 000 l/h ?
7... nevie náhodou kde by sa dali kúpiť podobné kmene stromov ? (viď video)
https://www.youtube.com/watch?v=xbiEM0Qf4jE
8....Riešiť neako špeciálne odvetrávanie ? akvárium bude časom obložené skrinkou z dreva, samozrejmosťou budú odvetrávacie otvory, pridať na lepšiu cirkuláciu vzduchu neaké PC ventilátorčeky ?
Posádka, po dlhých večerných úvahách som sa rozhodol, že hlavnou atrakciou nádrže budú ALTY a RAJE (áno, viem že šírka dna nieje optimálna...).
10x Pt. altum
6x Pt. manacapuru
6-8x Acarychtis heckeli
Pár buď Hypersclera temporalis/Uaru amphicantoides, prípadne oba
Pár Potamotrygon black diamond
Na dne budú ešte Lká čo mám, 2x Pseudoacanthicus leopardus a chcel by som pridať ešte 1 kus oxydoras niger. Do toho tak 50-60 Petitella georgiae (tetra červenohlavá)...ano viem, že môžu dopadnúť ako potrava
A to by bolo pre začiatok asi tak všetko
Poprosím konštruktívne rady. Vďaka