Dnes sa moja malá Tanganyika konečne zaplnila!
Doviezol som si novú, zdravú veľkú Cryptocorynu, ktorú som zasadil ešte pred nasadením nového afrického osadenstva - podľa mňa to pekne spestrila a do budúcna ponúkla predovšetkým Leptossomám peknú možnosť súkromia.
Takže po dlhom výbere a preberaní všetkých kombinácií a možností tu prikladám zoznam nového "bytčiansko-tanganického" osadenstva (ktoré sa moc nezmenilo oproti predpokladanému):
20 x Cyprichromis Leptosoma Kitumba (zmena oproti pôvodne plánovaným "Kekese"
15 x Lamprologus Ocellatus Gold
10 x Enantiopus Kilesa
6 x Altolamprologus Compressiceps Musa "Gold head" (namiesto plánovaných 10 som 4 ubral, ak by som do budúcna pridal ešte nejakých "skalných" obyvateľov)
Rybky sa po nasadení krásne zabývali a celkom oťukali, do cca 3 hodín od vypustenia už majú plus-mínus vytypované svoje útočiská, aj keď nejaká zmena isto bude. Som ale veľmi šťastný (aj napriek 2 rybkám = jeden ocellatus a jeden gold head, ktoré boli najskôr v rohu stresované, ale potom to rozchodili ), že všeeeetky rybky to prežili bez nejakého výrazného stresu alebo nebodaj zranenia apod.
Dokonca už vidím aj množstvo šarvátok medzi týmito puberťákmi (3 - 6 cm podľa druhu) asi najhoršie to znášajú prísavníci-zabiehači, ktorým sa skončili zlaté časy a budú musieť z pôvodne plánovaných 150 litorvých teritórií nejakých 149 ubrať

V prvých dňoch budem pozorne sledovať správanie rybiek, dýchanie, plávanie a spol a aj testovať vodu každý deň - preventívne ... nechcem tam sypať/liať žiadne aditíva, rád by som, aby sa to zabehlo a "zžilo" s novým osadenstvom prirodzenou cestou (ako sme to robili kedysi v stredoveku = pred 25 rokmi
 ).
 ).Menu, ktoré sa bude zo začiatku podávať viackrát denne (pretože puberťáci toho čosi zjedia - viem, mám aj v ľudskej podobe také kúsky doma), kľudne aj 6-8krát/deň v menších dávkach (zo začiatku aj kvôli menšiemu špineniu nádrže), budú tvoriť mrazené cyklopy, neskôr sa pridá aj niečo naviac...
Držte palce a vopred vďaka za každú radu z Afriky, Ameriky, aj Antarktídy

, bolo 6 ks) leptosomu, ako veľmi divne plávajú hlavou naklonené hlavou ku dnu a čím ďalej, tým menej zvládajú manévrovanie a prakticky sa nechávajú iba unášať prúdom vody ... až pokiaľ niekde "nezapadnú" a uhynú. Na druhý deň takto "odišli" ďalšie 3 rybky-leptosomy, pritom ostatným sa darilo skvele. Poslal som preto video najnaj-expertovi - Imovi Fuljerovi a jeho žene (od nich som aj rybky bral), ktorí mi ihneď obratom vysvetlili, že rybky sú totálne vychudnuté a pravdepodobne zomierajú na podvýživu. A tak mi hneď ponúkli živé artémie (v striekačke 1-2 dávky) + som si zaobstaral komplet set na výrobu, pretože mladé leptosomy majú veľmi malé ústa na veľké cyklopy a veľmi často o suché krmivo ani nezakopnú. Ihneď som priletel domov, vstrekol živé artémie a pozoroval ako sa zachránia ďalšie 2-3, ktoré boli na tom zle. Niektoré začali jesť, niektoré ale nie, hlavne tie, čo na tom boli zle, vytrvalo odmietali čokoľvek, čo som skúšal (artémie, mrazené artémie, maličké červené cyklopy, väčšie cyklopy, SeraSan, rozdrvený Serasan, vaječný žĺtok, ...) až pokiaľ som ich nevylovil uhynuté
 , bolo 6 ks) leptosomu, ako veľmi divne plávajú hlavou naklonené hlavou ku dnu a čím ďalej, tým menej zvládajú manévrovanie a prakticky sa nechávajú iba unášať prúdom vody ... až pokiaľ niekde "nezapadnú" a uhynú. Na druhý deň takto "odišli" ďalšie 3 rybky-leptosomy, pritom ostatným sa darilo skvele. Poslal som preto video najnaj-expertovi - Imovi Fuljerovi a jeho žene (od nich som aj rybky bral), ktorí mi ihneď obratom vysvetlili, že rybky sú totálne vychudnuté a pravdepodobne zomierajú na podvýživu. A tak mi hneď ponúkli živé artémie (v striekačke 1-2 dávky) + som si zaobstaral komplet set na výrobu, pretože mladé leptosomy majú veľmi malé ústa na veľké cyklopy a veľmi často o suché krmivo ani nezakopnú. Ihneď som priletel domov, vstrekol živé artémie a pozoroval ako sa zachránia ďalšie 2-3, ktoré boli na tom zle. Niektoré začali jesť, niektoré ale nie, hlavne tie, čo na tom boli zle, vytrvalo odmietali čokoľvek, čo som skúšal (artémie, mrazené artémie, maličké červené cyklopy, väčšie cyklopy, SeraSan, rozdrvený Serasan, vaječný žĺtok, ...) až pokiaľ som ich nevylovil uhynuté  
  ), mám taký pocit, že už sa im ani tak moc nechce čistiť a keď sa medzi sebou naháňajú, sú dosť bezohľadní voči ostatným... že rastú 2-3x rýchlejšie ako ostatné rybky ani nehovorím ...
  ), mám taký pocit, že už sa im ani tak moc nechce čistiť a keď sa medzi sebou naháňajú, sú dosť bezohľadní voči ostatným... že rastú 2-3x rýchlejšie ako ostatné rybky ani nehovorím ...