Duri, správne, ocelatiky sú základ. Týmto smerom treba ísť
K tomu ideálne petenie. Len bude asi problém, kde ich zohnať...
A k tomu ešte niečo do tretice, na spestrenie.
A teraz Ti napíšem pár informácií z mojej reality. Dôležité je napísať, že kašlem na biotop. Mám väčšinu SA, niečo z JA, jednu rybu z Madagaskaru, prísavníky z JA a sumce z Ázie. Kedysi bol u mňa k Astronotusom a Peteniam tretím do partie Herichthys carpintis. Občas sa u nich objavia červené vredy. Myslel som, že je to kombinácia tvrdej a znečistenej vody. Ak je voda mäkká, nie je problém. Ak je voda tvrdá a čistá, tiež nie je problém (môj prípad). Ale už som počul aj názor, že carpintisy trpia vredmi, keď sú prekrmované. Vraj nestíha pečeň. Celkom som náchylný tomuto veriť. Keď som totiž na pár dní vynechal kŕmenie, vredy ustúpili. Herichthys carpintis rastie podstatne pomalšie ako Astronotus alebo Petenia. Dnes mám už len jedného, stačí mi...
Ďalší adept do partie bol Heros severus. Mal som obyčajného, rotkeila aj golda. Severus kvôli tomu, že sa dá ľahko zohnať. Myslím, že Juraj1973 by Ti vedel zohnať aj červených herosov, aspoň teda kedysi vedel, mal priamy kontakt na chovateľa... Pre ostatné druhy sú herosy neškodné. Herosy rastú pomaly, asi ako carpintisy. Pre mňa je to relatívne nudná ryba, kým je malá. Ale pri nejakých 10-12-ich cm už dostáva celkom slušnú iskru.
Osvedčili sa mi Ex-cichlasoma bocourti. Rastú rýchlo, žerú všetko, sú kľudné, vyzbierajú všetko, čo unikne astronotusom. Peteniam totiž neunikne nič
Do veľkosti asi 12-14 cm som mal aj Parachromis friedrichsthalii. Mal som 4 kusy, v 600-ke. Ostatné ryby nenapádali, len najväčšia samica si držala odstup od svojich nápadníkov. Posunul som ich ďalej, lebo som sa obával budúcnosti, predsa len rástli rýchlo na moje vtedajšie pomery. A tiež sa naskytla pre ne šanca, že sa dostanú do väčšieho akvária. Dnes mi je to ľúto, nemal som ich pustiť
Úplne iné skúsenosti mám s Parachromis loisellei. Boli menšie ako fridrichy, ale drzé boli neuveriteľne. Asi som jediný, kto má negatívnu skúsenosť s drzosťou Parachromis loisellei, kto ich niekedy skúsil s Peteniami alebo Astronotusmi, si kombináciu chválil. Keby som mohol, skúsil by som tie Parachromis friedrichsthalii, ale tie sa akosi na SK vytrácajú, čo je škoda.
Čo som doteraz napísal, mám overené v 600 litrovom akváriu, neskôr v 1050 litrovom. Ale to, čo niekomu funguje v 600 litroch, nemusí fungovať v 1300 litroch. Alebo naopak - môže to fungovať ešte lepšie. Všetky spomínané ryby som mal alebo mám v jednom akváriu s astronotusmi a peteniami.
A ešte by som mal jeden tip na záver: skúsiť hocijaký iný druh a o rok sa s nami podeliť o skúsenosti