Zajímavé téma v dnešní době.
Nedávno byl u mě kamarád, který spolupořádá rychnovskou výstavu a na toto téma jsme měli taky debatu.
Říkal mi, že zná opravdu dost lidí, kteří s akvaristikou i poloprofesionální po mnoha letech skončili. Začal to covid a tahle "energokrize" to dorazila a ještě dorážet bude.... bohužel
Jinak z vlastních zkušeností anebo i ze zkušeností kamarádů, které jsem často navštěvoval jsou z cichlid dost tolerantní na nižší teploty třeba Andinoacara rivulatus a Rocio octofasciata.
To jsou akvarijní stálice ze starých časů a kdo pamatuje stará akvarijní topítka ještě bez termostatů a jejich celkem častou poruchovost, ten se tomu nediví
Jsou ještě některé druhy Crenicichel, které pocházejí z rychle tekoucích a tudíž chladnějších vod ale takhle z hlavy je nedám. Už jsem se v Creni dlouho nehrabal.
Ze současnosti můžu říct, že mě zaskočila výdrž Panceřníčků panda! Měl jsem posledních 5ks už letitých v jedné 357l nádrži, kam jsem dal vloni na jaře skupinu Chann. Nechtělo se mi ty pancéřníčky mezi větvema a šutrama honit a abych se přiznal, taky jsem chtěl pozorovat jak se k nim budou Channy chovat. Jsou to subtropické Channy co zimují, takže nádrž celoročně bez topítka. Přes zimu po dobu asi 5 měsíců byla voda v té nádrži na teplotě 18-19°C
Světlo svítilo asi na 4 hodinky denně. Pancéřníčci celou tu dobu čile jezdili po nádrži, bez známek chřadnutí nebo nemocí a pořád hledali v bordelu na dně něco k jídlu
Celou dobu drželi bez problémů až do chvíle než se začali Channy párovat a dominantní samec se rozhodl, že chce nádrž jenom pro sebe a svou milou. Tím skončila pohoda pandám ale i ostatním Channám ze skupiny....
Ale kdyby tu byl ve smajlíkách "zdvižený palec" , tak pancíci panda by ho ode mě za snášení chladné vody určitě dostali