od paloi » 31 Dec 2019, 07:35
Ak to niekoho zaujíma, pár zážitkov z misie.
Ráno ešte hľadanie termoboxu. Večer sa mi nechcelo. Ako vždy. K Bohdanovi meškám 10 minút. Taká hanba...
Manželkino auto. Bliká kontrolka. Nafta nevydrží ani do Považskej Bystrice. Neskontroloval som si. Petrovi meškáme už 30 minút. Taká hanba...
Žilina. Prestávka. Mínus šesť. Fajčíme a mrzneme. Bohdan má kunčafta, prekladáme ryby. Utŕžené peniaze neskôr všetky nechá v Poľsku.
Pár kilometrov cez Čechy. Na Slovensku sucho (v Poľsku tiež), v Čechách majú sneh. Trochu snehu. A veľa soli. Čierne auto je sivé. Manželka bude brblať. Zastávka v Jablunkove. Centrum plné, chcem parkovať pred Penny Market. Parkovisko plné. Kolóna sa pomaly posúva, mnohí sa spoliehajú, že sa niečo uvoľní. Kolóna zastavuje. Zvyšuje sa tlak. Auto pred nami má pred sebou voľných 50 metrov. A stojí. Vystupujem z auta. Idem odtrhnúť stierač z auta pred nami, že toho šoféra vyšvácam medzi nôžkami. Nepodarilo sa mi. Zdrhá. Do 10 sekúnd je preč z parkoviska. Aj my. On vystrašený, my nasratí.
Parkujeme o 300 metrov ďalej. Máva na mňa nejaký Poliak. Myslel som, že mi ide ponúknuť nejaký lukratívny tovar. A on že - auto neštartuje. Že potrebuje štartovacie káble. Chvalabohu, nemám. S vyplazeným jazykom mu želám veľa šťastia. Časový sklz - hodina.
Navigácia po prekročení hranice zmrzla. Lebo mínus šesť. Nevadí. Naviguje Bohdan. Do detailu pozná cestu až do Glivíc. Tak ako ja poznám cestu od nás do Tesca. Ešte aj stacionárne radary mi hlási. Ak niekto potrebuje navigátora na ceste do Poľska, odporúčam Bohdana.
Płaszczka - Sklep zoologiczno-akwarystyczny. Sme v cieli. Obchod takmer prázdny. Super. Lebo inak by sa tam nedalo hýbať. Majiteľ nás osobne víta, už nás pozná. Kávu nerobí. Nie je Tillmann, ani Kučera. Absolvujeme obhliadku. Cichla melaniae XINGU nie je. Vraj o mesiac. To si môže nechať. To už bude sneh aj v Poľsku. A čierne auto bude sivé. Kto to bude stále umývať? Majú arowany a prísavníky. Rôzne druhy, rôzne farby, rôzne veľkosti. Ešte nejaké cichlidy - Red Texas, Herosy, Paratilapiu polleni, Maskaheros argenteus. Cryptoheros nanoluteus, Geophagus altifrons, Acarichthys heckelii... Majiteľ sa lúči, zasa má niečo veľmi dôležité a že ryby nám naloví personál. Tillmann a Kučera nikdy nemajú nič dôležitejšie ako nás.
Vráťme sa k Płaszczke. Obsluhujú tam 2 ľudia. Ja keď vidím toho dôchodcu, dostávam averziu k akvaristike. No ale, čo sa dá robiť? Mne chytá namiesto L-káča nejaké tetry. Tak ho upozorním. On sa smeje, že sa pomýlil. No ja sa nesmejem. Prekonávam drobnú mozgovú príhodu. Theraps irregularis sú. Ale posledné 4 kusy. Peter hlási biele výkaly. Ja si zakladám okuliare, lebo sotva vidím tie ryby. Také sú malé. A fakt. Toto by som nekupoval, aj keby k tomu bola čokoláda Milka. Napriek tomu, niektoré druhy rýb menia svojho majiteľa. Nebudem viac prezrádzať. Čo Vás do toho?
Ešte druhá zastávka. Aqua Tech v Rybniku. Zamknuté. Hovorím chlapcom - zazvoňte! Ja sa idem schovať za roh, aby som nedostal po papuli, ak náhodou zobudia majiteľa. Nezobudili, otvára, víta chlapcov s úsmevom. Vychádzam z úkrytu. Rozsvecujú akváriá. Nečakali nás. Ryby pekné. Ale Herichthys deppi nie sú. S tými sme počítali. Išli sme "na istotu". Ale je amarillo, lyonsi, pearsei, bocourti (a pekné), melanurus (tiež pekné), argenteus, festae, managuensis, hartwegi, ocellatus, daemon. A nepekných flowákov ešte majú. Niečo sme vybrali. Berú eurá. Ako vždy. Trochu máme problém vyskladať celkovú sumu, nemajú slovenské peniaze na vydaj. Tak nechávame drobný tringelt. Ako vždy.
Kedzierzyn-Kozle (Guianacara) vynechávame. Majiteľ zaryto nekomunikuje, no tak ani my nebudeme. Aj tak sa už začína stmievať, tak prášime domov. Stálo to za to. Bohdan smutný, že má len 2 ryby, ale na druhej strane si pochvaľuje hromadu informácií, čo sa dnes dozvedel. A skvelú atmosféru. A presne tak to má byť. Na týchto misiách nejde prioritne o ryby, ale o zážitok!
Manželka večer - kde sú krówki? A čo ja viem? Ja som bol na rybách...
650 km. To je tak z Trnavy k Jadranskému moru. Misia splnená. Ako vždy.