Ahojte, keďže sa potýkam s problémom, ako znížiť pH v akváriu a nechcel som zatiaľ investovať do RO alebo demi kolóny, tak som bol postavený pred vyskúšanie metódy zníženia pH a KH rašelinou. Pre vytvorenie predstavy, ako to funguje som vykonal nasledovné pokusy:
parametre vstupnej vody: pH 7,8, vodivosť cca 500uS, KH 11-12 stupňov, GH merať neviem, voda po odstáti 24 hod v plastovej nádobe dosahuje pH až 8,2 (toto pH je potom aj v akváriu a už sa mení veľmi málo)
do 5l tejto vody som pridal 3dcl vrchoviskovej rašeliny pH 3,5 až 5,0 (písané na obale, ako hodnota výsledného výluhu z tejto rašeliny - asi v čistej vode alebo mäkkej vode???), vzorku som nijak neprevzdušňoval, iba som nechal otvorený otvor na vrchnák (otvor priemeru 3cm), priebežne som odoberal výluh a kontroloval pH, v prípade tejto vzorky kleslo pH po 24 hodínách na 6,8, po 48 hodinách bolo výsledné pH 6,74 a KH 1,5, to sú výsledky pred filtrovaním výluhu, výluh som filtroval cez posteľnú plachtu v dvoch cykloch, najprv odstránenie hrubých častí a potom filtrát ešte raz prefiltrovať celý znovu (rašelina vo vode bola úplne voľne, nedával som ju do pančuchy alebo niečo, takže filtrácia bola náročnejšia, lebo rašelina bola voľne vo výluhu, pokiaľ by sa výluh robil trebárs v akváriu s otvorenou veľkou plocho hladiny, tak by sa dalá časť rašeliny, ktorá pláva na hladine odobrať vo veľkom množstve ešte pred filtrovaním, ale pripravoval som v inej nádobe, kde to nie je možné riešiť takto, resp. ak by to bolo v akváriu alebo v nádobe so širším hrdlom dal by sa výluh odoberať z vrstvy výluhu napr. čerpadlom, čím by sa predišlo, že bude pred filtrovaním vo vzorke tak veľa rašeliny), po 2-násobnom prefiltrovaní mi vychádzalo pH výluhu 7,01 a KH cca 1,5 (nárast pH môže byť spôsobený tým, že filtračnú plochu som musel niekoľkokrát preplachovať vodou s kohutika o pH 7,8 aby sa dalo cez ňu filtrovať, lebo sa na nej usádzalo relatívne veľké množstvo rašeliny), výluh aj po 2-násobnom prefiltrovaní bol dosť tmavý (jantárovo hnedý, rašelina je tmavohnedej farby), takýto výluh som dal do akvária 1:1 s odstátou vodou, že čo to spraví, po naliatí do akvária, som myslel, že voda ako v Dunaji po dažďoch oproti čistej vode bez výluhu samozrejme žltohnedá farba a zákal, ale po 12 hodinách cez noc sa to zlepšilo, uvidím ešte dnes keď prídem domov, to asi poukazuje na to, že lepšia filtrácia (cez lepši, hustejší filtračný materiál by mohla pomôcť, len zas sa zvyšujú nároky na filtráciu z hľadiska prípadne tlaku a doby filtrovania)
včera som naložil vzorku 5l vody + 6 dcl rašeliny (2-násobné množstvo rašeliny oproti prvému pokusu), pH po 24 hodinách kleslo z 8,2 na 6,05, KH som zatiaľ nemeral, nechávam ešte výluh bežať, len informatívne som zmeral vo vzorke obsah kyslíka (meral som v nefiltrovanej vzorke, ale sonda bola v časti odsadeného výluhu, čiže nie dole ani hore, kde sú väčšie častice rašeliny), nemeraná hodnota kyslíka 5,3 mg/l, čo je viac ako čo som nameral vo vode z kohútika 3,27 mg/l, takže podľa tohto vyzerá, že prevzdušňovanie pri lúhovaní by potrebné nemuselo byť, lebo kyslík vyčerpaný nebol (meranie ešte musím zopakovať a aj vo filtrovanom výluhu)
tak keby niekto chcel experimentovať, môže, rašelina naozaj funguje a pokiaľ niekomu nevadí ofarbenie vody v akváriu, tak je to možnosť ako výrazne znížiť pH a KH vstupnej vody pridávanej do akvária
rašelinu v tomto teste je možné zohnať v jednej firme v bernolákove, ale majú pobočky aj v iných mestách a dodávajú aj do niektorých predajní na slovensku, neviem, či tu môžem robiť reklamu na firmu, ak niekto chce presný názov firmy, nech napíše do správy, alebo ak to číta admin a môžem tu dať link na firmu, nech dá vedieť a ja ho sem vložím.