ioopp píše:Jsou to poměrně plaché ryby. Dalo by se říct, že i mírumilovné. Rozhodně si minimálně všímají ostatních ryb, když se jim teda nevlezou do tlamy. Velice rychle reagují chováním a hlavně zbarvením na změnu paramtrů vody, na nové věci v nádrži (doslova zbělají) a taky na pohyb v místnosti. Co jsem si všiml už na začátku, tak teplota pod 25°C se jim nelíbí a to tak, že se hrozně báli a nechtěli žrát. Od té doby je mám ve vodě o teplotě 28-29°C, pH 6 a ve středně tvrdé vodě (ta není úplně ideální, ale RO už je nacestě). Podle některých článků by měla být teplota až 33°C, ale to jsem nezkoušel, protože nejsou v nádrži sami a velká spotřeba...
S krmením není problém. Cpou do sebe od první chvíle vše co jsem jim nabýdl. To platilo i pro 2 dokoupené odchyty. No živé je živé...jako např. neonky, nebo cvrčci, které zbožňují. Asi bych ještě mohl napsat, že velmi rychle rostou
na fotkách je úmysleně jedna a ta samá ryba
taky je něco foceno s bleskem což jejich zbarvení zkresluje, ale nemám moc dobrý stroj, když blesk vypnu...
stiff píše:ioopp píše:Jsou to poměrně plaché ryby. Dalo by se říct, že i mírumilovné. Rozhodně si minimálně všímají ostatních ryb, když se jim teda nevlezou do tlamy. Velice rychle reagují chováním a hlavně zbarvením na změnu paramtrů vody, na nové věci v nádrži (doslova zbělají) a taky na pohyb v místnosti. Co jsem si všiml už na začátku, tak teplota pod 25°C se jim nelíbí a to tak, že se hrozně báli a nechtěli žrát. Od té doby je mám ve vodě o teplotě 28-29°C, pH 6 a ve středně tvrdé vodě (ta není úplně ideální, ale RO už je nacestě). Podle některých článků by měla být teplota až 33°C, ale to jsem nezkoušel, protože nejsou v nádrži sami a velká spotřeba...
S krmením není problém. Cpou do sebe od první chvíle vše co jsem jim nabýdl. To platilo i pro 2 dokoupené odchyty. No živé je živé...jako např. neonky, nebo cvrčci, které zbožňují. Asi bych ještě mohl napsat, že velmi rychle rostou
na fotkách je úmysleně jedna a ta samá ryba
taky je něco foceno s bleskem což jejich zbarvení zkresluje, ale nemám moc dobrý stroj, když blesk vypnu...
Psittacus je tvrdá a teritoriálna cichlida ak nie je vo veľkej nádrži, kde má naozaj dostatok priestoru. Samozrejme až dospeje, hlavne pri trení. A hlavne na jedince vlastného druhu. Povahou a silou sa vyrovná napr. C. festae. Je podobne robustný a dokáže uštvať samicu za pár minút, ak je v malom priestore. Mal som 250l vytieračky pre nich a bolo to o držku... Samec ak sa chce trieť, ide ako besný, hryzie a tlačí... až kým nezasiahne chovateľ a ryby nerozdelí. V tých vytieračkách mi povahou pripomínali Flowerhorny.. Mal som ich spolu s rotkeilami, daemonmi, Uarami. V čase mimo trenia pohoda. Pri trení silne teritoriálna ryba, aj keď iný druh nehryzie, vlastný druh by najradšej vyhladil... Majú radi teplotu nad 26°C. Najlepšie 28°C. Aspoň mojim to takto vyhovovalo. Pri 30°C by sa to trelo a trelo a trelo... Voda neutrál, masívne výmeny, silná filtrácia.
Informácií o nich je málo. Každý tvrdí, že kyslá a mäkká voda je to pravé orechové. Ja tvrdím, že na takejto vode filtrácia nebeží tak ako má, masívne výmeny extra mäkkej a kyslej vode (filtrácii) tak isto neprospievajú a takéto veľké ryby masívne výmeny vyžadujú... Čiže, podľa mňa voda pre bežný chov týchto rýb by mala byť niečo okolo neutrálu. Kľudne polotvrdá, prečo nie. 500us v pohode, pri pH 6,8-7 podľa mňa ideálne.. A ryby porastú jak kone. Takáto voda si už drží stabilitu aj pri masívnych výmenách... V extra mäkkej a kyslej vode ti nekontrolovateľne padá pH ak je zaťažená filtrácia, a pri nízkom pH stúpa ich agresivita... Samozrejme, čo chovateľ, to iný názor.
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť