Chtěl bych sem přidat tohoto amazonského krasavce.
K těmto rybám jsem přišel tak trochu náhodou, když jsem je objevil v jednom SuperZOO, kde plavali ve výstavní nádrži s mnohem silnějšíma a většíma rybama..taky podle toho vypadali. Ale byla to láska na první pohled...zanedloho jsem měl 4 doma.
Jsou to poměrně plaché ryby. Dalo by se říct, že i mírumilovné. Rozhodně si minimálně všímají ostatních ryb, když se jim teda nevlezou do tlamy. Velice rychle reagují chováním a hlavně zbarvením na změnu paramtrů vody, na nové věci v nádrži (doslova zbělají) a taky na pohyb v místnosti. Co jsem si všiml už na začátku, tak teplota pod 25°C se jim nelíbí a to tak, že se hrozně báli a nechtěli žrát. Od té doby je mám ve vodě o teplotě 28-29°C, pH 6 a ve středně tvrdé vodě (ta není úplně ideální, ale RO už je nacestě). Podle některých článků by měla být teplota až 33°C, ale to jsem nezkoušel, protože nejsou v nádrži sami a velká spotřeba...
S krmením není problém. Cpou do sebe od první chvíle vše co jsem jim nabýdl. To platilo i pro 2 dokoupené odchyty. No živé je živé...jako např. neonky, nebo cvrčci, které zbožňují. Asi bych ještě mohl napsat, že velmi rychle rostou
na fotkách je úmysleně jedna a ta samá ryba
taky je něco foceno s bleskem což jejich zbarvení zkresluje, ale nemám moc dobrý stroj, když blesk vypnu...