Osobne mám obavu z tých "zonát", čo sa občas objavia niekde v ponuke. Už som mal osobnú skúsenosť so "zonatami" z Poľska. Myslím, že zohnať zonatu je dosť problém.
Ja som mal len jeden kus, samicu od Thomasa Tillmanna. Jemu verím, že to bola zonata. Bol to posledný kus, preto bol za "výpredajovú cenu", inak by som ju nevzal, lebo nejaká extra krásavica to nebola. Nuž, ale bola to rarita ako prasa
Preto som ju "musel" mať, aspoň na chvíľu. Ale už ma to prešlo.
Mal som ju rok? Možno viac. Tiež som čítal, aký je to zabiják, agresor, teritoriálna ryba a neviem, čo ešte. U mňa sa to nepotvrdilo. To ale neznamená, že to, čo sa píše na nete, nie je pravda. Ja neviem. Ja som mal šťastie na pokojný kus. S nikým sa nebila. Jedine pri odkaľovaní akvária, keď sa víril kal v odkaľovači, na ten útočila neskutočne. Občas úplne besnela. Ale to bolo všetko. Mala možno 20 cm, možno viac. Nešla ani po ruke. Mal som ju po celý čas s argenteou, aj spolu "odcestovali" do iného mesta. Povahovo to boli podobné ryby, obidve samice, obidve okolo tých 20-22 cm. Je celkom možné, že samec by sa správal úplne inak.