Vysly píše:Tak dnes je to již pátý den co je mam doma a pořád nic nechtějí. Snad už brzy začnou žrát. Napadá Vás co bych mohl ještě zkusit?
Zopakujem svoj príspevok z mája (je v tomto vlákne):
Petenia splendida wild bola vždy u mňa najproblémovejšia ryba, čo sa týka kŕmenia. Vždy to trvalo niekoľko dní, kým začali žrať. Akoby tie ryby smútili pri zmene prostredia. Pri prvých rybách spred 5 rokov som 2 týždne skúšal granule, nakúpil som asi 5 druhov a nič. Nechceli ani pangasa, patentky, jednoducho nič. Po 2 týždňoch hladovky sa chytili na kuracie mäso. Nič iné. Po ďalšom týždni začali brať opatrne patentku. A po mesiaci už žrali všetko. Akurát posledná "várka" z minulého roka začala žrať asi hneď, a to ma teda dosť prekvapilo. So žiadnou inou rybou som tento problém nemal. Ani s peteniou spledidou red.
A teraz doplňujúce info:
Prvé petenie, čo som doviezol od Thomasa Tillmanna, už v predajni v Nemecku vyzerali vyhladované, kostrbaté, že už-už idú skapať. Plutvy mali potrhané. Kamaráti mi to vysvetľovali tak, že mnohé tie ryby majú za sebou dlhú cestu z Ameriky, že toto si treba uvedomiť, v mnohých prípadoch ide o odchyty, čo je pre ryby ďalší nezvyk. A že ak ich kúpim, tak ich vykŕmim a dajú sa do poriadku. Potom vydržali asi 15-16 hodinovú cestu v aute. A potom dva týždne sa ničoho nedotkli. A to boli asi 8-9 cm rybičky. Obidve prežili a narástli na 30 cm. Postupne začali žrať všetko, úplne všetko.
Keď som priniesol od chovateľa z Martina 5 veľkých petenií wild, vo veľkosti 20-30 cm, bol podobný problém. Ryby nežrali asi týždeň. Tie ryby jednoducho "smútia", inak si to neviem vysvetliť. Posledné som priniesol z Maďarska pred pol rokom, maličkých 3 cm prckov. Nežrali asi 5 dní. Ale už som vycvičený, takže sa tým nestresujem. Už si to nevšímam, resp. ma to nerozhodí. Iba jeden jediný raz som mal šťastie (alebo možno výnimka, čo potvrdila pravidlo), v auguste 2015 som priviezol z Nemecka 5 malých rýb, ktoré začali žrať okamžite, aktuálne sú u Duriho. A ak si dobre pamätám, keď sa presťahovali k nemu, tak on sa stretol s tým istým "problémom". Jednoducho nežrali.
Ešte stále potrebuješ niečo vysvetľovať? Nič ďalšie nemusíš skúšať. Nič nerobíš zle. Jednoducho máš Petenie splendidy wild. Vydrž, oni budú žrať. A veľa....