jancibie píše:možno tomu entizolu krivdíš,a neodstránil si príčinu vzniku choroby....
bohužiaľ, pri veľkých amerických cichlidách je problém udržať vo forme dospelé ryby....
Naopak entizol mám rád, ale byla to moje chyba že se to vrátilo. Bylo to v období kdy jsem léčil a dělal s tím akvem kde co, takže ano, zhoršené podmínky, stres, to je ta příčina jak píšeš.
Já s entizolem udělal tu chybu, že jsem tu léčbu neopakoval, takže správně bych měl nasadit entizol, počkat až zabere,vyměnit vodu, následně to vzít ještě jednou stejně, abych sundal i vajíčka zárodky. Ale k tomu už jsem se nedostal a tak trochu jsem chtěl vědět co to udělá.
To co má radim na papouchovi, mám na synspilákovi. Říkám tomu znaménko a osobně to považuju za jakýsi latentní projev děrovky. Nerozšiřuje se, rybě nevadí, dokonce ani kolísání podmínek na to nemá vliv. Jen je to prostě místo na rybě, které se čas od času "sloupne/vyloupne/otevře" a zahojí. Bohužel má takový následek že se bezezbytku nevyhojí a zůstane tam právě takové "znaménko"
Třeba s vředem to nemá nic společného ... zkusím to vyfotit u sebe, ať může radim porovnt.