od JuraS. » 09 Dec 2015, 13:16
Zdravím. Jsem to nový a hned si dovolím drze psát příběhy.
Akvaristou jsem hrozně let. Ryby jsem trávil rohlíkem už mámě v jejím akváriu v 1/2 70 tých let. Já měl mámino cca 120 lt akvárium a kamarád z dětství plivátko sotva 20 lt do kterého si jednou přinesl z akvaristiky krásně barevnou rybu. Po pár dnech mi hlásil, že "ta potvora mi sežrala..." a vyjmenoval ryby co měl a už nejsou. Tak to trvalo pár týdnů a já pak byl svědkem jak se červeno hnědý astronautus pokoušel otočit v tom mini akváriu. Kam ho pak dal už nevím, ale já si zafixoval že je to fakt dravá a rychle rostoucí ryba. Roky plynuly a já střídal školy, místa bydliště (i na Slovenskou jsem se na 4 roky do Žiliny podíval) a také akvária. Bylo jedno období kdy jsem měl v akváriu 4 plodožravé piraně co to asi 250 lt akvárium rychle zaplnily, ale většinou jsme měl běžné velikosti ryb. Někdo mě vydráždil, že "to nejde jen tak množit terčovce", že jsem mu a sobě chtěl dokázat, že "to jde". A šlo. Takže teď cca 7 let mám terčovce. Jenže jsou to ryby tupé, takové, no už pro mě okoukané, nezábavné. Nedávno jsem cca 375 lt akvárium vyměnil za 450 lt a doplnil osádku o skaláry, pancéřníky, gupky (jako potravu) a ancistrusy. Jenže změna v atraktivitě se nedostavila. Mám ještě 150 lt akvárium původně jako třecí nádrž por terčovce ve kterém byla jen hromada šneků. Vzpomněl jsem si na astronauty a začal je shánět. Dotazy jsem bombardoval jedno forum, aby mi někdo poradil, kde v Praze astronauty koupit. Rad bylo několik, ale spíše negativních. Spolehl jsem se na doporučení od známého a nakonec sehnal jednoho albína a jednoho red tiger do akvária s asi 30 gupkami (kolik jich je teď nevím) a hromadou šneků. Mám je teprve týden a snažím se je rozežrat. Předpokládám, že v akváriu vydrží tak dlouho jak bude třeba co mi zatím postupně odumře osádka velkého akva. Terčovce mám už 5 let. A když ne tak nevím. Tak je tam přidám aby si prostor udělali sami...