od Jirka B. » 18 Jan 2021, 13:23
Já to taky napřed rozpouštím v kbelíku, protože jsem to vlákno četl. Ptám se proto, že v článku v úvodu a i v návodu od výrobce přesně tohle nedoporučují. Minerály prý v malém množství vody zareagují mezi sebou. Zajímám se teď o to z toho důvodu, že se u mě vyskytnul problém, který přičítám právě tomu. Jak jsem na podzim psal v tématu u své nádrže, u samce temporalis se objevila díra v hlavě. Zvýšil jsem přísun minerálů na jednou tolik, což je 6 odměrek na cca 650 čistých litrů vody. Díra už je skoro neznatelná a minerálů dávám míň, ale před měsícem se objevil v nádrži mléčný zákal. Přidal jsem anex a koupil navíc purigen, trochu se to zlepšilo. Jenže ryby se cca před 14ti dny zacaly otírat o dno a větve jak šílený, až měly na hlavách odřeniny. Hřbetní ploutve mapiritensek stažený dozadu. Objednal jsem elektronický ph metr, páč doma jsem měl jen kapkové testy do 6 ph a nestcil jsem čumět. 3,7. Po okamžitý výměně poloviny vody ph vylezlo na 5,8 a druhý den už bylo 4,5. Vyměnil jsem třetinu vody, ph6,1, druhý den 5. Přidal jsem teda cca 40g jedlé sody, ph vylezlo za 7 a zatím se tři dny drží na této hodnotě. Voda z kohoutku má ph 6,6 a vodivost 80 mS. K minerálům jsem přidával ještě výtažek z catalpy od Easylife a občas vyluh z olšových šišek. To samé dávám do dalších akvárií, jen minerálů míň - do 300l 1 odměrku a do 375l 2. Voda tam má ph 6,6-6,8 a je úplně čirá. Do velké nádrže zatím cca 14 dní minerály nedávám. Je možné, že by se to nějak kumulovalo například v kořenech? Mám tam dva velké kořeny, dva kameny a asi dva cm písku. Snad jsem to tou sodou zneutralizoval. Ryby jsou ok, mají naplé ploutve a nedrbou se.