Ja to nenapíšem takto pekne ako ostatok osadenstva ale aspoň trochu priblížim svoj svet ohľadom akva. Môj otec choval ryby už od nepamäti.prve akvárium bolo ako v roku 1978 takže tmelene v hliníkovom ráme.(ano lesteny hlinik) v ZŤS Martin si dvaja nadšenci akvárií vyrobili 2 identické rámy o objeme 500L aspoň tak obaja spomínajú
osadenstvo na tu dobu nebolo také obyčajne disky to bola ryba na ktorú som sa dokázal dívať cele hodiny ako otec s ujom spomínali boli po disky niekde v Maďarsku cez nejakého kamionistu čo vozil do ZŤS materiál on im aj priviezol matros na rámy. Doniesli vtedy 20 diskov spravodlivo si ich rozdelili a dokúpili ešte nejaké mreny machové Sumatranky a hlavne neónky cele húfy
jeho kamarát aj 4akary modré nakoľko som s otcom nebýval tak som chcel mat aj svoje akva.v roku 1980 mi doniesol domov moju prvú nádržku o objeme 80L a od jeho kamaráta na začiatok akary modré lebo mu už začali robiť šarapatu ostali už len 2 a čuduj sa svete bol to parik mal som to v izbe a staral som sa o to čo najlepšie teda aspoň som si to myslel lebo mama furt vravievala že som bol asistent lebo všetko čistila ona
ked sa vytreli akary tak to bolo niečo neskutočne nepoznali sme hikary ani žiabronôžku kŕmilo sa to len tým čo im rozmrvili rodičia s bežnej potravy a trochu žĺtka na tvrdo to sme dávali ako doplnok cez pančuchu
pol ulice som zásobil akaramy.Akary som choval do svojich 17tich rokov nakoľko pôvodný par už zdochol mlade vždy ostávali potom som sa presťahoval z MT do BŠ a mal som rok pauzu.Osamostatnil som sa a prenajal si byt a hned potom som založil 200L akva zasa prišli na rad akary z Martina a dokúpil som kanciky kamaratov otec mal akvaristiku ochorel a musel to zavrieť tak sme všetky akva presťahovali aj s velkym kompresorom ku mne domov choval som všetko možné ale základ bola amerika a jedno spoločenské akva v obývačke o objeme 500L.neskor prišla frajerka terajšia žena a zasa pauza v akvaristike o2r zasa nova nadrz len tak pre oko 140x50x50 aby sa nepovedalo že je veľká
(manzelka akva nechcela vôbec) ale stojan som dal vyrobiť presne na výklenok v chodbe 200x70 keby sa mi náhodou podarilo presvedčiť manželku na väčšiu nádrž
nastúpila afrika tu som choval dlhu dobu pokiaľ akva v noci neprasklo a nemal som doma potopu prisla poistovna spisali to a za skody som skasol nejaky ten peniaztek a hor sa za kamosom ktory mal známeho v starej kremnicke a ten mi zlepil akva na moj stojan 200x70x60 a to už bolo dosť aj pre moju tolerantnú ženu
(ticha domácnosť skoro 2 týždne) potom nastalo sťahovanie za pracov do ZH a predaj všetkého nakomplet
prisla rocna pauza ale co sa nestalo? pred 3rokmi mi žena povedala ci si nezaložím akva že mame doma suchý vzduch do tyzdna som mal doma 700L nadrz a uz som aj cestoval do Prievidze po nejaké ameriky hlavná je farebnosť
osadka
PARACHROMIS LOISELLEI,PARACHROMIS MANAGUENSIS,PARACHROMIS MOTAGUENSIS,PARACHROMIS DOVII,PARACHROMIS FRIEDRICHSTHALII,VIEJA HETEROSPILA,PARATHERAPS MELANURUS,PARATHERAPS SYNSPILUS.Po 2r som spravil kompletnú zmenu a prešiel som zasa na Afriku a skúsil som raje ale to sa mi nepodarilo mozno neskor zasa kupim. TO je vsetko