Mesoheros ornatus dříve "Cichlasoma" ornatum
Popis: Regan 1905
Výskyt: Jižní Amerika - jihozápadní Kolumbie (Rio Patia) a severozápadní Ekvádor (Rio Durango , Rio St. Javier)
Uváděná max. velikost: samec 25 - 32cm
pH: 7,0 - 7,6
Teplota: 24 - 28°C
Potrava: převážně masožravec - v žaludcích ulovených ryb byly nalezeny převážně ulity vodních plžů a zbytky vodního hmyzu všeho druhu
- Tolik z nemnohých informací na netu
------------------------------------------------------------------------------------------------------
V únoru jsem neudržel na uzdě svoji zvědavost po těchto nádherných rybách , po kterých pokukuju a studuju údaje už cca rok .
Objednal jsem si je z Německa od Glasera a přes p. Kudrnu jsem si nechal dovézt 4ks . Byly udávané jako WF (odchyt Kolumbie) . Při jejich ceně se p. Kudrnovi nechtělo je posílat ČD Kurýrem , ani se mu nedivím kvůli případnému úhynu při přepravě nebo při jiné situaci a následném řešení reklamace . Naštěstí se s ním dá slušně domluvit a nabídl mi že při plánované rozvážce ryb po ČR je schopen se ke mě přiblížit a ryby mi předá osobně . Co čert nechtěl , měl cestu do Ústí nad Orlicí což je pro mě cca 13km od baráku takže co víc si přát . ve smluvený čas večer jsme se v Ústí sešli a ryby mi předal - vše v absolutním pořádku . Tímto mu ještě jednou děkuju
Rybky byly asi 4cm malé , takže žádná hitparáda . Měl jsem hlavně strach jak zvládli cestu z Německa přes Aquamaster v Kolči až ke mě domů . Doma jsem pro ně měl připravenou sólo 200l nádrž , kde byl jenom Panaque L190 a dvě Sturisomy . Připravil jsem jim do nádrže odpadní plastovou trubku a větve s listím umělé rostliny aby se měli po vypuštění kam schovat . Ukázalo se to jako dobrý nápad , protože ryby se po rozplavání po nádrži fest plašili při každém pohybu u přední stěny nádrže a naráželi do stěn . Naštěstí jim to trvalo tak 2 dny , kdy opatrně začali vystrkovat zvědavě hlavy a později se osmělili opatrně plavat i přede mnou a dnes po necelých 2 měsících už je vše OK a ryby se proplouvají po nádrži jako zkušení mazáci . Je to dáno hlavně tím že skoro od začátku neskutečně rádi žerou dá se říct cokoliv ale hlavně maso (patentky,gamarus,mušle,krevety) a jak měli hlad tak se museli osmělit a dlouho se nezdržovat v úkrytech protože jim to jinak Panaque a Sturi sežrali .
Informací na netu je málo a některé se ještě od sebe radikálně liší . Takže poznatky o nich budou asi dlouholeté zkoumání , pokud se jim bude dařit . Zatím musím říct že mě mile překvapili svojí adaptabilitou na nové prostředí a tou chutí k žrádlu a taky přírůstky na délce . Dal jsem k nim nedávno do nádrže ještě 4ks Botia kubotai , které jsou menší než oni ale nechávají je na pokoji - pokud se jim mřenky nenavezou do krmení napadaného na dně , kdy je ale jen odeženou a dál se věnují krmení . Momentálně jim dělá společnost dokonce 4ks Petenia splendida "wild morph" a vycházejí spolu v pohodě - jen Petenie jsou u krmení tradičně nejrychleji ale to oni zvládají vždycky . Někdy si nacpou pupky tak že vypadají jako iooppovi malý Hoplarchus myslím ornáty .
Existují ale i takové informace že jsou v pohodě ale pár chovatelům prý při 12cm vykillovali v nádrži všechny ryby menší než oni . Dokonce se dva chovatelé schodli na tom že je viděli několikrát lovit spící nebo podřimující ryby v šeru po zhasnutí světel a ornáti napadali spící ryby vždy rychlým startem zespodu ode dna na břicho a hlavu ryby u hladiny . Takže uvidíme jak to s nima půjde dál
Jsou super , ze šedých myšek na začátku s přibývajícím věkem a váhou začinají jít do krásy a začínají jim zelenat skřele , tmavnout černé fleky na bocích , na skřelích se zvýrazňují modré tečky a hřbetní a řitní ploutve začínají červenat . No těším se z nich jako paloi ze siebold
Ještě jedna zmínka - existují podobné ryby s názvem Mesoheros gephyrum a neustále se vedou ve vědeckých kruzích spory o tom jestli se jedná jenom o poddruh M. ornatus nebo jeho lokalní barevnou variantu anebo přímo samostatný druh rodu Mesoheros . Na googlu jsou pod jejich jmény fotky taky spřeházený cik cak . To nechám ale na povolaných .....
Však posuďtě sami :
https://www.ciklid.org/artregister/art.php?ID=1470
https://www.ciklid.org/artregister/art.php?ID=1468
No a dávám pár fotek těch mých čudel - fotky prosím neporovnávat s těma v odkazech
Dnes mají cca 7cm , takže spokojenost !