POZOR! popis sa týka druhu Pimelodella gracilis, foto pravdepodobne iný druh - Brachyrhamdia meesi, vysvetlenie je neskôr v téme (upravil paloi 6.3.2016)
Pimelodella gracilis
Český název: Anténovka něžná
Čeleď: Heptapteridae
Výskyt: Jižní Amerika: říční systém Amazonky, Orinoka a La Platy.
Velikost: uváděná maximální velikost 18cm.
Velikost nádrže: 300 litrů
Doporučený počet ryb: 3 a více dle velikosti nádrže
Zařízení nádrže: Na dno je nejvhodnější jemnější písek. Osvětlení slabé, jsou aktivní za šera a tmy. Pro každou rybu je nutné vytvořit minimálně 1 úkryt ve tvaru jeskyňky, kde se bude přes den schovávat.
Voda: Ideální teplota je 20 až 24°C, pH 6 až 7 , tvrdost 5 až 20°H. Snáší parametry vody i mimo tento rozsah, ale špatně snáší léčiva.
Potrava: Všežravec -v noci sežere cokoliv jedlého co spadne na dno. Vhodné jsou patentky, nitěnky, koretry, žížaly, tablety pro obyvatele dna a granule. V přírodě se živí hlavně larvami hmyzu.
Kompatibilita s jinými druhy: Příliš malé ryby považuje za kořist, jinak mírumilovná. V rámci druhu občas dochází k potyčkám, obzvláště pokud nemají dostatek vhodných úkrytů.
Dycky jsem chtěl nějakého pořádného fousáče. Teď mám pro ně vhodnou nádrž, kde skoro vůbec nesvítím a nejsou tam dekorace, za kterými by mohli být pořád zalezlí. Tak jsem si pořídil tyto. Druhů je spousta, ale druhů s pořádnými vousy do 20cm co jdou sehnat je minimum. A ty úplně běžné nechci... Snad se jim bude dařit, plánuju k nim Australoherosy. A teplota asi bude během roku kolísat od 18°C do 26°C (18°C kvůli Australoherosům). Mám 3 a prozatím mají 6 až 8cm.