Zdravim vsetkych a zaroven prajem krasne vianocne sviatky a vsetko dobre do noveho roku 2022.
Po dlhsej dobe som sa dostal opat na cichlidklub forum a podelim sa o update mojho akvaria.
Akvarium bezi uz vyse roka a ryby rastu, ale furt ladim veci okolo neho a stale to neni to prave orechove.
S odstupom casu som zistil, ze voda v akvariu stale nie je taka, aku by som si predstavoval (priezracna), plus sa mi vyskytla cierna stetinkova riasa a preto som sa rozhodol urobit mensi upgrade v prepadopvom filtry a na akvariu. Nakolko mam vela velkych ryb, ktore krmim raz denne (granule aj ziva strava) + nemam rastliny a v akvariu je vela organickych casti, tak moje NO3 je dost vysoke. Zda sa mi cirkulacia vody dost mala, plus som zacal pouzivat prudove cerpadlo Jecod 50W, ktore je pustene 12hod denne. Skusil som dat do poslednej komory prepadoveho filtra aj plavajuce rastliny (vid foto) na odobratie NO3, zatial to je faza zalozenia a rastu rastlin a cas ukaze.
Akcia:
- vymena sucasneho výtlačného čerpadla DCP - 3500 L/hod za DCP - 10000 L/Hod
- vlozenie japonskej rohoze nad biomolitany do prvej casti komory v prepadovom filtri na za zachytenie velkych necistot + nasadenie P10 biomolitanu na dva kominy, cez ktore priteka spinava voda z akvaria do prepadoveho filtra.
- vlozenie 2x Xport NO3 Brick (jedna bude BIO) do predposlednej alebo poslednej casti prepadoveho filtra (Xport NO3 Brick - filtrační cihla k odstranění NITRÁTŮ /~ 3.800L/ )
- davkovanie Seachem Flourish Excel (zvysenie davkovania)
Dam vediet, ako urobene zmeny v mojom filtrovacom systeme zapracovali a ci sa mi podarilo zlepsit kvalitu vody a zbavit sa ciernej stetinkovej riasy. Taktiez som skratil LED svietenie na 8hod denne z 11hod.
Budem rad, ked sa vyjadrite alebo date nejaky napad/radu ako by sa dalo este vyladit moje akvarium s prepadovym filtrom.
Prikladam nejake fotky ryb a akvaria ako teraz vyzeraju.