Zdravím.
Chcel by som osloviť chovateľov Tropheusov a zároveň vás poprosiť o vaše názory na danú problematiku. V podstate mi ide o to, či by sa nemohli chovateľia a ďalší vyjadriť k zásadám správneho chovu týchto rýb. Mojím zámerom je, aby sa táto problematika zosumarizovala do určených pravidiel pre každého začínajúceho chovateľa, pričom otázky typu „kúpil som si dve Ikoly, jednu Bembu a ešte jednu fialovú rybu, môžem ich dať do 23,5 l akvarka?“ nebudú snáď také časté . Viem, že tieto témy ste už x-krát diskutovali a niekedy sa vaše názory nezhodnú. Ale myslím, že určité pravidlá sú jednoducho dané. Chcel som ich spoločne zosumarizovať .
Základné pravidlá chovu Tropheusov:
1. Nádrž
a, minimálne resp. odporúčaný objem + šírka dna, dĺžka nádrže a výška vodného stĺpca
b, substrát – druh, frakcia, výška dna
c, dekorácia – vhodné druhy kamenov, ich rozmiestnenie /teritoriálne nároky samcov/
– rastliny vhodné druhy k Tropheusom
– pozadie / zrejme každého voľba/ , farebnosť, materiál, odporúčania
d, filtrácia /aspoň základné pravidlá/ - veľkosť filtračnej hmoty, ideálny prietok, aké filtre resp. riešenia sú vhodné, okysličovanie vody
e, osvetlenie – doba svietenia, intenzita /W/, čim svietiť, spektrum bieleho svetla koľko /K/
f, ohrev vody – koľko Watt na liter
2. Voda
a, vhodný chemizmus vody dGH,dKH,PH,NO3
b, teplota
c , základné možnosti úpravy vody
3. Ryby
a, min. resp. odporúčaný počet rýb v nádrži, pravidlo zarybnenia na litre
b, vhodná kombinácia foriem /základné formy/
c, kombinácia s inými druhmi rýb
4. Kŕmenie
a, vhodné druhy krmiva – vločkové, granulované, mrazené a iné možnosti
b, vhodné zloženie stravy pre ryby