od paloi » 25 Sep 2015, 17:48
Ja som prvýkrát skúsil argenteu v počte 4 kusy. Veľké mohli byť tak 6-7 cm. Dopravu prežili bez ujmy. To, že sa nezabijú už v sáčku, predsa nič neznamená. Veď určite ich nikto nechová ako bojovnice, každú jednu samostatne. Určite je 200 - 300 malých spolu v jednom akváriu. Možno 2-3 týždne sa nič mimoriadne neudialo. Potom jedna uhynula. Ráno bolo všetko v poriadku, večer ryba mŕtva. Netušil som, prečo. Potom ďalšia.... a vždy boli dobité. Iné ryby neuhynuli, vždy iba argentea. Ako skonali prvé dve, som nevidel. Pripisoval som to za vinu Parachromis managuensis. Ale videl som, keď posledná dokončovala prácu na predposlednej. Už bolo neskoro, aj keď som ju hneď odlovil. Zostala mi jedna. A tá dorástla do nejakých 16 cm, keď som ju predával. Odvtedy som vždy mal argenteu maximálne jednu. A managujcovi som sa ospravedlnil. Viac skúseností s viacerými kusmi nemám. Už som to nechcel riskovať. To neznamená, že niekomu inému sa to nemôže podariť. Ja som mal s argenteami vyslovene smolu, nedarilo sa im u mňa. Ani keď som ich mal ako "kusovky". Jedna chytila nejaký nádor na oku a uhynula, 23 cm (od Jeskyho) mi zabili energetici, keď odpojili na 8 hodín elektriku a ja som práve dovolenkoval, 2 ďalšie pokusy s argenteou od Tillmanna tiež nevyšli - ryby, ktoré ráno vyzerali úplne fit, boli večer mŕtve. Aktuálne mám argenteu od Stiffa, od mája 2014, tej sa zatiaľ darí.