Tak když tedy adonis, tak tedy adonis
Můj pochází z Bráníku, koupen jako malinká čudla které jsem prostě nemohl odolat, aneb takový ten pocit když si domů vezete rybu o které jste před pár lety vedle 240litrového akva přemýšleli jako o něčem nedosažitelném a top mezi krunýřovci.
Chvíli si pobyl ve výkrmně, což mu ohromně prospívalo, rostl jak z vody, ale šíleně se stupňovala agrese. Ostatní i 2x větší sumci dorvaní, odháneni od žrádla a tak dále.
Takže odcestoval do dvoumetrové divočiny, celkem dlouho se styděl, ale teď už je pravoplatným hrdým členem skvadry a patří mezi nejaktivnější sumce co jsem kdy měl.
Nutno podotknout, že i přes celkem pěknou délku, to rozhodně není velký sumec, nebo tedy velký ano, ale né takový gigant jaký se rýsuje v hlavách při čtení článků o něm. Pokud bych ve velikosti srovnával například adonise a gibbicepse, tak aby si byli rovni mohutností a stavbou, musel by mít adonis o 10-15 cm více a už vůbec nemluvím o porovnávání s velkými panaky.
Je to agresivní autoritářská bestie která neváhá v boji lámat i vlastní kosti a trhat ploutve. Udržet bez rukavic vzrostlého adonise prakticky nejde.
Ale aby to neznělo tak hrozně, je to sumec který se usazuje v akva poměrně dlouho, celkově mám vysledováno že krunýřovcům trvá aklimatizace do plného klidu a normálního chování mnohem déle než třeba cichlidám, klidně měsíce. Za ty měsíce se ale dohodnul uplně se všemi. Postupně se seřezal s s každým a časem se nějak usmířili a teď jsou schopní viset na jednom kusu zeleniny bez známek agrese.
Jakýkoli nový sumec ale musí nejprve na kobereček k adonisovi a dostat lekci, pokud by byl 3x větší než je teď, o zdraví nově příchozích sumců už bych se bál.
Momentálně však takové výchovné lekce nováčků dopadají vždy jen odřeninami, potrhanými ploutvemi a dočasnou averzí zainteresovaných ryb.
Nyní možná v plné délce už bude útočit na 30 cm