Pridám ešte jedno videjko, pre zaujímavosť...
Možno málokto vie, že mladé haiti obkusujú sekrét rodičov, teda na 99% hlavne samcov. Podobne, ako je to niekedy u niektorých druhov Parachromisov (friedrichsthalii, motaguensis..) Aj keď u Parachromisov obkusujú hlavne plutvy medzi lúčmi, u haiti som pozoroval pred tým a aj teraz, že mladé obkusujú šupiny na bokoch. Preto aj toto videjko, aj keď pre slabú kvalitu tam tie boky nie je vidieť. Musím už rodičov oddeliť od mladých lebo samec to nezvláda. Snaží sa zapchať medzi kvetináč a zadné sklo, aby sa mu mladé nedostali na boky, vybehne len pri mojom pohybe pri nádrži a na žrádlo. Je neskutočne agresívny pri obrane mladých, niekoľko krát som chcel vyčistiť sklo od rias, ale vždy som si to rozmyslel
Jednak som sa bál uhryznutia a na druhej strane som nechcel riskovať, že mu prepne a požerie mladé a rozbije predelovú stenu a interiér nádrže.. Preto je to sklo takto "špinavé"...
Ešte jedna vec. Mladé mám v štyroch nádržiach a paradoxne najmenšie sú pri rodičoch. Aj keď kŕmim v podstate rovnako ako aj inde a majú možnosť obžierať sekrét, napriek tomu majú teraz len 1,5-2cm. V 25l nádžke držím v štýle "discus výkrm" 100 mladých. Tieto majú 2-2,5cm..
Niekoľko ks som hodil aj do piatej nádrže k adolescentným diskom. Vôbec ich neprikrmujem, žerú len zbytky po diskoch. Napriek tomu, že polovicu disky hneď ulovili, je tam ešte asi 15ks, disky si ich už nevšímajú a rastú dobre.