AROWANA - osteoglossum bicirhossum
slovenský názov: drsnojazyk dvojfúzy ( vraj )
Ryba pôvodom z južnej ameriky prevažne z riek Amazon a Orinoko a ich prítokou. Využíva záplavy, kedy v plytkých vodách loví všetko pod vodou aj nad vodou. Loví prevažné malé ryby ,ale je to velmi dobrý skokan a loví aj hmyz, vtáky aj drobné cicavce ktoré strháva s konárov stromov nad hladinou. V akváriu preto potrebuje krycie sklo , lebo v prípade úľaku skáče. A z mojej skúsenosti je to naozaj dosť ľakavá ryba.
Potrava: kŕmim prevažne mrazenými rybkami velkosti 5-10cm, občas kuracie, morčacie prsia narezané na primerane velké rezance. Vyrábaju sa pre ne aj špeciálne granule, ale tie moje ich neberú. V mladosti som ich kŕmil živými cvrčkami , pretože nič iné nebrali. Neskôr som ich privikol na sušené krevety a tak postupne cez sušené ryby až na rybynu.
Nádrž: V literatúre sa bežne odporúča od minimálne 500l na jeden kus. Podla mňa je to málo ! V dospelosti na jeden kus minimálne 1000l z dostatkom miesta na plávanie , čo znamená nie privela dekorácií. Avšak potrebujú aj nejaké korene v nádrži, lebo občas sa schovávaju v ich tieni. Tiež nesúhlasím s odporúčaním chovania po 1ks pre agresivitu v ramci druhu, v tých pár "wild life" videách čo som videl plávali v skupinkách. Ja chovám 2ks, je to síce o permanenntnom oťukávaní sa, ale žiaden agresívnejší boj. Iné väčšie druhy rýb si nevšíma vôbec, malé ryby považuje za potravu a loví ich.
Voda: znášajú teplotu 24-30 °C, no teplota má vplyv na ich správanie. Pri vyšších teplotách sú lenivejšie, pri nižších viac žerú ( moje pozorovenie ). Ideálna teplota je 25-27°C. Na kvalitu vody niesu extra náchylné, nakoľko sú to ryby zo záplavových oblastí nevadí im ani horšia kvalita vody. Odporúčané PH je 6,0 až 6,6.