simon píše:Nemá zuby!! Nemá zuby??
Myslíš?
Občas sa objaví aj čisto žltý jedinec. Mne sa to párkrát stalo. Je to niečo podobné, ako pri Rocio octofasciata - Electric blue jack dempsey. Farebná anomália, síce pekná(?), iná, modrá.., ale geneticky nestabilná. Do 5-7cm žiadna zmena (v tomto je rozdiel oproti EBJD, ten je iný už od začiatku
), potom ryba začína tmavnúť a spomaľovať v raste. Celá je akoby posypaná popolom, oko sčernie. Pri asi 9-10cm sa začne čierna farba vytrácať a ryba je postupne jasno žltá s ružovými (priesvitnými?) žiabrovými viečkami a tmavým okom. Na koncoch plutiev (chrbtová, análna) sa môže objaviť čierny lém. Mal som 3 takéto ryby a každá bola trocha iná. Prvého samca som spároval s "normálnou" samicou. Mali mladé (dva výtery), z ktorých sa ale prefarbili iba dva kusy. Jedného mám ešte stále, ale degraduje. Pôvodný samec krátko po druhom výtere začal chradnúť a aj pošiel... Tento jeho potomok dopadne s veľkou pravdepodobnosťou tak isto. Pôvodne som chcel vytvoriť geneticky stabilnejšiu formu a predpokladal som, že zo zmiešaného páru bude dostatok mladých na následné kríženie. Ale bohužiaľ, nestalo sa. Iba 2 kusy možno z 1000 sa prefarbili, pričom jeden sa nedožil ani 10cm.
Pre ilustráciu foto prvého samca: