..tak som chvíľu rozmýšľal, že do akej témy to vsunúť a resp. aj som rozmýšľal či to sem vôbec dať, no keďže som to deťom na poslednej hodine sľúbil tak to musím splniť
Takže skúsim pekne poporiadku. Mi tak raz jeden úplne neznámy človek pri pive (teda on pri pive, ja pri káve) ponúkol jedno 300 L akvárium, že u doma zavadzia a nevie sa ho zbaviť, tak za jedno šampanské už bolo aj doma. Fú ale doma (však to niektorí poznáte (niektorí nie) ) bolo zase kriku, že kde ho akože dám a kopec iných ďalších nelogických ale aj logických otázok až som sklopil uši a šup s ním do garáže. Ale som ta trochu rozmýšľal a napadla ma spásonosná myšlienka a povedal som. Moja milá , veď ja ho môžem šupnúť k Vám do školy. Najprv nebola nadšená , ale keď som jej vysvetlil môj "podnikateľský zámer" a na otázku čo nás to bude stáť, zaklamal som že nič, tak na dlhé prehováranie súhlasila.
Teraz k podnikateľskému zámeru: Dnes Vám je taká zlá doba, detí málo škôl veľa aj u mojej manželky v jednej malotriednej ZŠ (2 tredy , 4 ročníky, 25 žiakov) v malej dedinke sú závislý na každom žiakovi a tak som je tak takticky povedal, že umiestnenie akvária v škole, by mohlo motivovať deti aby motivovali rodičov že chcú chodtiť do školy kde plávajú na chodbe ryby a neposlednom rade im to spríjemní prostredie (ja si pamätám z dectva, že sme na našej základnej veľkej škole do ktorej som chodil mali akvárium a neodtŕhal som od neho zrak). Tak manželka prikývla s mojím prísľubom že keď bude akvárium musí byť aj akvaristický. Tak som prikývol aj ja s nevedomím, aký bič som si na seba uplietol. Zaujať , motivovať a zabaviť 6 až 8 ročné deti, to Vám je teda zážitok...
Zriadenie akva
koncom prázdnin som tú nie moc zánovnú ale zachovalú 300-ku pre istotu prelepil silikónom, oslovil dedinského stolára či by sponzorsky nespravil stolík, potúlal sa so ženou v hore a pohľadal koreň, z mojich zostatkov doma som vytvoril nejaké tie filtrácie a osvetlenie, dokúpil ohrievač, piesok, pozháňal a dokúpil rastlinky a davaj s moju zabehnutou vodou zriaďovať akva.. posledný prázdninový víkend som dofinišoval kúpil nejaké neónky, gupky a doma rozdelil húf tetier ozdobných a pridal vlastné odchovy prísavníkov a aby to nebolo na začiatočníkov málo doma som zobral jedného submisívneho diskusa a pridal druhého takého z jednej kaviarni (v ktorej mám už tiež jedno akva (ale to zas raz bude na druhý príspevok)).. samozrejme som manželke tvrdil, že toto všetko nás nestálo ani korunu
krúžok to vám poviem to nie je žiadna sranda.. najprv som manželke ako zodpovednej pedagogickej osobe musel spraviť plány na celý rok.. teoreticky som to aj zvládol (zriadenie akva, rozdelenie , rýb, biotopy, rastliny, choroby, technika... blabla bla) tak som to krásne rozpísal.. ale keď prišla realita a 6-9 ročné deti na jednej strane plné očakávania a radosti, na druhej strane neposedné a úplne mimo.. také smiešne a veselé to bolo.. takže celý ročný plán padol a zábavnou a detskou formou sa bavíme srandujeme, kreslíme , čistíme akva.. pozeráme poučné aj neopučné videá a fotky (často krát aj z tohoto webu) a donekonečna som zasypávaný otázkami na ktoré by ani Paloi nevedel odpovedať ..ale teší ma to a baví ma to.. a vyzerá to že vyrastú z nich aj akvaristi a prekvapivo aj slušné deti (a určite aj hrdí členovia cichlid klubu)
.. uvítam prípadne rady, pomoc a nápady ďakujem
pridám aj nejaké fotky