duri píše:..Podla fotiek z netu som usudzoval, ze su to hexamity, len nemaju biele vykaly.
Este skusim ten tremazol, koli tym tenuckym cervikom v dne. Poctivo odkalujem a stale to tam je. Potom ich necham oddychnut aspon tyzden a este raz dam bactopur. Hadam sa to prelieci.
Ale nezda sa mi to ako chumace, skor je to take masite, tkanivove.
Nove ryby co sa chystam dat do nadrze mam uz v karantene. Co odporucas davat rybam v karantene ? Tremazol na preventivne odcervenie a entizol ? Lebo za 3 tyzdne ak nie su v strese sa nemusia parazity a bicikovne prejavit, alebo sa mylim? Sorry za taketo zakladne otazky, ale nejak sa mi tymto zrutil moj zauzivany postup, tak sa v tom snazim spravit poriadok.
Odoslané cez Tapatalk
Pri hexamite (ale je viac druhov bičíkovcov, čiže aj príznakov/syndrómov) ryba väčšinou nežerie, chradne, je apatická a zvykne ťahať výstelku čreva - biele/priesvitné výkaly. Má diery v hlave, najčastejšie nad nozdrami (akoby druhé nozdry o pár mm vyššie), alebo nad okom (malinké dierky/receptory tam sú aj u zdravých rýb...). Diery sú čisté, pomerne hlboké, akoby laserom vypálené neprirodzené krátery. V tomto štádiu ryba už nežerie, je schudnutá a zvykne ťahať tie biele výkaly. Niekedy majú takéto podobné, ale plytšie krátery na hlave a pritom žerú a sú v pohode, len majú takéto diery. Vtedy treba zlepšiť starostlivosť o vodu a žrádlo, pridávať minerály - nemusí to byť ochorenie, iba akýsi výkričník... Ale aj v tomto prípade sa oplatí preliečiť bičíkovce.
Potom tu máš inú, alebo druhú formu "hexamity", kedy ryba ešte žerie (na začiatku), neťahá biele výkaly, na hlave sa objavujú - TRČIA - biele plesňové chumáče, ktoré po pár dňoch (3-4 dni?) odpadnú a zostane po nich veľká a hlboká diera až do živého tkaniva. Vtedy už je tá ryba divná, stráni sa ostatných nejde na žrádlo, už je vidieť, že ju to bolí, proste správa sa divne. Zvykne to prebehnúť pomerne rýchlo, keď ten biely chumáč odpadne a ostane krvavá diera, väčšinou ryba do pár dní uhynie, ak nie je liečená. Môže jej popri tom vytlačiť oči, ktoré sa zakalia, môže ju tiež nafúknuť... Väčšinou, ak sa to hneď nelieči, už to ryba nedá a uhynie... Tam potom entizol samotný aj tak nezaberie, alebo iba fakt málokedy. Podľa mojich skúseností to dostane jedna ryba v nádrži. Málokedy je ich naraz v rovnakom čase viac. Ak u tvojich maculicaud ten biely chumáč odpadol ako si písal a ostala po ňom hlboká diera, tak treba liečiť bičíkovce. Ak po ňom neostala diera, tak je to baktéria/vírus - vyrážky/vredy ako som písal vyššie v príspevku.
Toto je len veľmi v krátkosti popísané. Tie príznaky sa líšia v závislosti od kondície a druhu rýb. U niektorých cichlíd sa hexamita vyskytuje často a je nebezpečná (festae, rivuláti, a JA cichlidy všeobecne), u iných rýb výnimočne a nevadí im, v podstate s tým vedia žiť a nikdy to netreba liečiť. Napr Parachromisy. Podľa mňa záleží hlavne na zdrojoch rýb. U dobrých chovateľov, ktorí vedia dobre urobiť ryby, sa to stáva len výnimočne, aj keď sú ryby v nádrži s chorými rybami, imunita to udrží. Tieto problémy sa stávajú často týždeň dva po nákupe a transporte. Tie ryby to majú v sebe. Vieš sám, kde si kúpil tie maculicaudy.
Čo sa týka tých malých červíkov v piesku, šutri, tam budeš zbytočne liať tremazol. To sú bežné červiky (nálevník atď), je ich dobludu druhov. Ak to chceš mať čisté, potom musíš dať veľa soli. Napr 1kg/250l na 4-5-6 hod a potom vymeniť 80% vody ZA ODSTATU.Soľ to vyžere spoľahlivo. O 3-4 dni zopakovať...
Tremazol si nechaj do karantény na odčervenie nových rýb. To by si mal spraviť VŽDY hneď ako donesieš ryby HLAVNE z veľkoobchodu, kde nepoznáš zdroj
Tak v skratke, ako za starých dobrých čias..