Moje skúsenosti s chovom:
Pred asi rokom sa mi naskytla možnosť kúpi skupiny týchto cichlíd o počte desať kusov. Ryby prišli nevyfarbené, všetky vyzerali ako samice. Asi za dva až 3 mesiace sa mi začali samce pekne vyfarbovať, nakoniec sa mi vyrysovala chovná skupina pozostávajúca z piatich samcov a piatich samičiek. V tom čase mali samičky približne 7 cm a samci 8-9 cm. Mladú chovnú skupinu som umiestnil do vopred pripravenej 200 litrovej nádrže (1000x500x400mm). Táto nádrž nie je moc veľká pre tieto cichlidy, ale na moje účely vystačila. Nádrž je jednoducho zariadená ( výkonný filter, ohrievač, piesok na dne a niekoľko skál) kvôli jednoduchšiemu odchytávaniu samičiek. Po určitom čase som si nechal len troch samcov a päť samičiek sa v nádrži vykryštalizoval dominantný samec, ktorý mal záujem o samičky. Teraz chovám v 200 litrovej nádrži troch samcov a päť samíc, čo je už únosné pre takú nádrž. Prvýkrát som zaznamenal oplodnenie dvoch samíc naraz. Nechal som ich v pôvodnom akváriu a dúfal som, že po čase vypustia na svet svoje mladé. Bohužial sa tak nestalo. Pri „prvorodičkách" sa to niekedy stáva. O necelé dva týždne neskôr som zaznamenal ďalšie ikry v tlamke jednej samičky. Vtedy som to už nenechal na prírodu a po približne týždni ako som zbadal, že má ikry v tlamke som ju prelovil do pripravenej odchovnej nádrže s objemom cca 50 litrov. V tejto nádrži bola voda z akvária, v ktorom bola predtým samička. Odchovné akvárium je taktiež jednoducho vybavené. V nádrži som vytvoril jeden dostatočne veľký úkryt pre samičku. V tejto nádrži bola iba samička a preto nebola stresovaná inými rybami a mohla sa plne venovať svojmu potomstvu. Po približne 20 dňoch od prelovenia vypustila svoju mlaď. Bolo ich okolo 20 ks. V ten istý deň ako vypustila mlaď som jej dal nažrať, lebo dovtedy neprijímala žiadnu potravu, a odlovil som ju do chovnej nádrže späť k ostatným rybám... Novonarodené Aulonocara jacobfreibergi kŕmim čerstvo vyliahnutou artémiou, alebo mraz. cyklopom. Medzitým ako som mal samičku v odchovnej nádrži sa samec postaral o to, že už mi ďalšia dve samičky nosili ikry v tlamke. Tieto samičky mali tiež okolo 20 mladých. Boli to ich prvé výtery. Na prvé výtery to bol slušný počet. Samičky sa mi pravidelne vytierajú v určitých intervaloch a v priebehu dvoch mesiacoch mi už priviedli na svet cca 120 mladých. Pred nedávnom sa mi stalo ze mi nosilo naraz všetkých päť samíc.
Na záver:
Aulonocara jacobfreibergi vrelo odporúčam do výstavných nádrži na spestrenie farieb, no posúďte sami.