Tak sem dám další ze svých obludek.
Nekteří jí znáte, mohli jste ji potkat v Dříteči, tam je prodávají jako cf. Peruanus (myslím že druhově nějaký Duopalatinus) a odtamtud pochází i ten můj ...
Ovšem, po dlouhém pídění po tom co to vlastně je, konzultacemi s odborníky jsem se dostal na jistotu k rodu Platysilurus, s tím že to bude buď malarmo nebo muscosus.
Jelikož je malarmo výrazně větší než muscosus, je to pro mě malarmo TAK MĚ PŘI TOM NECHTE A NEKAŽTE MI RADOST
Jinak pracovní označení má František.
Něco málo k chovu a chování.
Je to typický antenovec, nic moc oči, stopař, enormě dlouhé vousy, pokud jsou plně dorostlé, dosahují i trojnásobku délky těla. První třetina vousů je osifikovaná, tudíž tvrdší a mám dojem že jakmile přijde sumec k úrazu v této části, už vous nedoroste. Ovšem jakmile přijde o měkkou část vousu, je schopný dorůst i 4-5 cm vousu denně, pokud je v dobré vodě. Způsob dorůstání je hrozně zajímavý. Zprvu jsem se vždy lekl, že je něco špatně a vous se mu naopak rozpadá, ale opak by pravdou.
Pokud dochází k dorůstání, nejprve spustí z konce vousu tenoulinkou nitku, nepravidelnou, nevzhlednou a absolutně poddajnou co se týče proudění vody a pohybu, až časem dochází k tuhnutí, nabývání na tloušťce a nakonec přichází funkce.
Tento druh by se měl dorůstat menších rozměrů, muscosus se trochu šalamounsky popisuje do velikosti kolem 15-20 cm, zato malarmo by měl zvládnout i 70.
Jinak to není žádný stydlivý sumec, ve svě části akva je vidět jak se vlní celý den, ale do prostoru se nepouští, to teprve v noci.
Je hrozně neprůbojný při žrádle, poměrně vybíravý. U mě výjmečně kousne vločky, něco málo granulí, ale vesměs celé krmení stojí na koretře a patentkách.
Roste velice pomalu, pár cm za rok, ale to bych do kamene netesal, zatím mi ho vždy trochu někdo šikanoval a neměl ideální přístup k žrádlu, nicměně má můj kus momentálně 17 (bez vousů)
Přivezl jsem ho menšího než 14 cm, uplně jinak zbarveného, byl prakticky bez lesku jen pár puntíků. U mě patřičně vyzrál, zkrásněl
Prošel jsi snad všemi nádržemi a teď zažívá největší blahobyt, je sám s krunýřovci, krmení není problém, dokonce měkká voda a teplota 30 stupňů,však ono je to vidět na videu. Takže tak trochu čekám jak růstově zareaguje
Na konec moje doporučení: POKUD MÁTE HODNĚ ČASU, PENĚZ A TRPĚLIVOSTI, K TOMU SLABOST PRO DROBNĚJŠÍ ANTENOVCE, HURÁ DO DŘÍTEČE.
A tady dnešní video jak to žere
https://youtu.be/VkiOrjPc9Qk