Neviem, či by som to nazval tak, že si ich najviac cením. Skôr by som tomu dal taký prívlastok, že - ktoré rád pozorujem. Ako to tu už niekto napísal, mám niekoľko takých rýb. Ale budem vyberať len z tých, ktoré momentálne mám. Je to L. Multifasciatus a A. Calvus.
Prečo multíky: možno pre ich veľkosť, či malosť, pre ich spôsob života, správanie, život vo svojich kolóniách. Sú veľmi aktívne. Celý deň a možno aj v noci. To nie, len srandujem. V noci pekne spinkajú. Ale aby som neodbočoval od témy. Napriek tomu že sú malé, dokážu znepríjemňovať život aj oveľa väčším rybám, ktoré sa priblížia k ich domčekom. A dorážajú, útočia dovtedy, pokým sa im nepodarí ich zahnať. Ak sa to aj nepodarí, ujdú a potom sa znovu vrátia, keď nebezpečenstvo pominie. Samičky sa schovávajú do ulít ale samce unikajú mimo domu. Asi preto, aby udlákali nepriateľa z dosahu domu. Keď som pozoroval malého drobca, ako útočil na Gibiho, ktorý sa odvážil do blízkosti teritória, tak to bolo divadlo. Štyri cm ku asi pätnásti cm. Dovtedy do neho ďobal, až kým Gybino neušiel. Aj rodiny medzi sebou vedú neustále roztržky, konflikty. Ale raz za čas sa stretnú členovia rodín, oboplávajú určitú časť , určitý priestor, ako keď sa roja včely. Neviem, prečo to robia. Možno je to nejaký prieskum teritória. Potom sa vrátia do svojích domov a konflikty a hádky medzi sebou sa opakujú. Keby boli o niečo väčšie, asi by nikto v nádrži neprežil. Ani tie moje vežovky. Rozdrvili by ich aj s ich ulitami.
Calvus: tak to je úplne niečo iné. Kľuďas, ktorý s rozvahou robí presne to, čo potrebuje. On si asi najprv rozmyslí, čo chce a potom to urobí. Nezačína žiadny konflikt s inými rybami. Dokáže sa úspešne brániť pred útokmi iných rýb, aj multíkov. Celý deň skúma priestory akva. Keď sa Tanganicanusy vytierajú, sleduje ich a potom hľadá ikry. Pripomína mi vrtuľník, ktorý sa otočí telom kolmo dolu a potom sa vráti do pôvodnej polohy. Ale ten pohyb je taký, že sa točí akoby okolo pomyselnej osi, ktorá prechádza očami. Oči sú v pevne v jednej rovine a dokonca sa mi zdá, že sa točí len telo a oko je v stabilnej polohe.
Keď roztiahnu plutvy tak mi pripomínajú pomaľovaných Čirokézov na vojnovom chodníku.