Jedná se o další z mých milovaných oploutvených příšer.
Narůstají impozantních rozměrů, v akváriích kolem 50 cm.
Jsou to klidné těžké ryby které se nevyplatí dráždit a dokáží se o sebe velice dobře postarat.
Jsou neskutečně vyzbrojené a jejich uchop do klinče prsní ploutví způsobuje opravdu hluboká nepříjemná zranění, ještě člověk cukne a nadělá si mnohem víc škody než kdyby zůstal v klidu.
Takový krunýřovec nebo i cichlida si říká o rozpárání pupku ale naštěstí jsou to opravdu diplomati kteří to nemají zapotřebí dokud je někdo vyloženě nevezme do tlamy, což je při velikostech nad 20cm téměř nerealné.
Jinak jako typiční trnovci jsou věčně zašití a o pozornost opravdu nestojí, jeden by řekl že je ta ryba k ničemu když jí nevidí, ale pro mě osobně je zážitek kdy klidně i po půl roce trnovec dostane chut předemnou protáhnout ploutve k nezaplacení. Ten woow efekt co je to za nádheru a o kolik je majestátnější než posledně přinutí člověka zapomenout na to že ho zase měsíce neuvidí. (oni totiž v těch mezičasech jsou schopni celkem dost vyrůst )
U mě si momentálně vegetí dva kousky
Můj první, menší, lehce poškozený z válčení s adonisem, kolem 20 cm velký. (fotky jsou starší)
S ním jsem si užil své a přivezl jsem ho jako 11cm velké podvyživené škvrně a jen tajně doufal že bude hezky růst
Pak přišly problémy s polámanou prsní ploutví, ale už sa naučil bez ní a to přání ohledně růstu mi krásně plní.
Druhý kus, to už je jiný ořech, adoptován jako už téměř 30cm velký hovaďák
Jako otřískaný chovatel trnovců jsem si myslel jak ho zpracuju na základě taktik s menším. Okamžitě mi ryba ukázala kdo je pánem a já nakonec skončil po půl hodině pokusů, nadbíhání a štelování do správných uchopovacích pozic s rozdrbanou rukou, síťí na hadry a nenávratně sraženým sebevědomím Ta ryba po mě v termoboxu normálně šla a cíleně se mě snažila dostat do zmiňovaného sevření prsní ploutví. Nakonec jsem skončil v pracovních rukavicích a povedlo se. Ale na mazlení už taková ryba určitě není, a co teprve když má půl metru.
Jestli roste, nevím, za nějaký ten rok to přeměřím, ale rozhodně je to momentálně jeden z největších klenotů v mých vodách.